Évtizedek munkáját ismerték el március 15-én – Szofilkánics Judit szerepe az oktatásban

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Szofilkánics Judit, Nyíregyháza Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatának volt elnöke. Az elismerést a magyar-ukrán kulturális kapcsolatok ápolásában, valamint az ukrán nyelv oktatásának megszervezésében, illetve módszertanának kidolgozásában vállalt szerepe miatt kapta.

 

Szofilkánics Judit 1993 óta dolgozik Magyarországon, először a baktalórántházi gimnáziumban tanított ukrán nyelvet. A diákokkal mindig próbálta a kultúrát és a szokásokat is megismertetni, ezért például sokat utaztak is.

Az oktatásban vállalt kiemelt szerepe

A tanításban először az okozott kihívást, hogy korábban ukrán mint idegen nyelvet nem oktattak a magyar iskolákban, így az óravázlatokat Szofilkánics Judit maga dolgozta ki, ahogy ő fogalmazott, megtanulta tanítani az ukrán nyelvet. Ennek az lett az eredménye, hogy egy tankönyvet is kiadott. Tanított még a Nyíregyházi Főiskolán, illetve a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán is.

„Az ukrán nyelvet úgy vezettem be Magyarországon elsőként közintézményben mint idegen nyelvet, addig csak az ELTE-n és Szegeden volt ukrán tanszék, majd 1992-től Nyíregyházán is Udvari István professzor úr megszervezte az ukrán tanszéket. Nyíregyházán 2002-ben megalakult az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és kilenc évig vezettem ezt az önkormányzatot, tavalyelőtt már nem vállaltam. Úgy láttam jobbnak, hogy ha az Országos Ukrán Önkormányzatban tevékenykedek és több munkát tudok elvégezni, így az oktatás, a kultúra és az egyház bizottság elnöke vagyok” – mesélte Szofilkánics Judit.

Elismerés

Szofilkánics Judit március 15-én egy rangos elismerést kapott eddigi munkájáért. A nyugalmazott pedagógus a magyar-ukrán kulturális kapcsolatok ápolásában, valamint az ukrán mint idegen nyelv oktatásának megszervezésében, illetve módszertanának kidolgozásában vállalt szerepe elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. Szofilkánics Judit Nyíregyháza Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatának volt elnöke, jelenleg az Országos Ukrán Önkormányzat képviselője.

„Öröm volt dolgozni”

„Igyekeztem közelebb hozni egymáshoz a két kultúrát, a két történelmet, párhuzamot húzni a nyelvek között. Ez a kitüntetés számomra nagyon sokat jelent, mert tudni kell, hogy hosszú volt az út Husztról, onnan származok. Egy huszti kislány ide jutott. Számomra ez egy nagy kitüntetés, annál inkább, mert 1993-ban egész más volt a helyzet Magyarország és Ukrajna között, mint most. Akkor Magyarország elsők között ismerte el Ukrajna függetlenségét, Magyarország szinte abban az évben nyitotta meg az Ukrán Nagykövetséget Budapesten, igazából mondhatom, hogy öröm volt dolgozni, utazni, találkozni, barátság volt a javából” – így nyilatkozott az elismerésről Szofilkánics Judit.

A nyugalmazott pedagógus arról is beszélt, a gyerekeknek a mai napig azt próbálja megtanítani, hogy milyen fontos az idegen nyelvek ismerete és hogy lehetőség szerint 3-4 nyelven is beszéljenek.