Évértékelőt tartott a Nyíregyházi Törvényszék – Jelentősen javult a statisztika
Az elmúlt év munkáját sajtótájékoztatón értékelte a Nyíregyházi Törvényszék

Mint elhangzott, sikeres a 2018-as esztendőt zárt a törvényszék és a hozzá tartozó bíróságok is. Több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, csökkentették a két éven túli ügyek számát, de az ügyfeleket is tájékoztatták az új eljárásokról.

Az elmúlt év mozgalmas volt a bíróságok számára. Az új polgári perrendtartás, közigazgatási perrendtartás januárban, majd az új büntetőeljárási törvény pedig júliusban lépett hatályba. A tapasztalatok szerint a folyamatos felkészülés, az új képzési formák bevezetése a tárgyalótermekben is meghozta gyümölcsét. A bírók az új kódexek alkalmazására felkészülten, a problémákra adott válaszok ismeretében folytathatták ítélkezési munkájukat. Dr. Nyakó Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta, sikeres a 2018-as esztendőt zárt a törvényszék és a hozzá tartozó bíróságok is. Több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, csökkentették a két éven túli ügyek számát, de az ügyfeleket is tájékoztatták az új eljárásokról.

Jelentősen javult a statisztika

A Nyíregyházi Törvényszékre az elmúlt évben 68 ezer 145 ügy érkezett, ez az országos ügyszám 5,6 százalékát jelenti. Ezzel szemben 70 ezer 171 ügyet fejeztek be, és a korábbi évhez képest harmadára csökkent a folyamatban maradt ügyek száma, ez 10 ezer 363 lett. Az új bírósági program segítségével, amely azt célozza, hogy az állampolgárok minél hamarabb kapjanak döntést, jelentősen csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma is. Az ítélkezésben megalapozott döntések születtek, hiszen az ügyek tárgyalása 94 százalékban másodfokon befejeződött. A Nyíregyházi Törvényszéknek közel 500 dolgozója van, 125-en látják el a bírói feladatokat. Az elmúlt évben 128 millió forintot fordíthattak a munkahelyi infrastruktúra fejlesztésére.