Évértékelő megbeszélés a társszervek vezetőivel

Az elnök asszony prezentációjában – a társadalmi párbeszéd, illetve a nyitottság jegyében – ismertette a bíróságok 2016-os eredményeit, és felvázolta az idei feladatokat. (Ennek tartalma a Nyíregyházi Törvényszék honlapján is elérhető.)

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte a „Szolgáltató Bíróság” és a „Nyitott Bíróság” programok fontosságát, s örömmel hallotta, hogy a fiatal korosztály nevelésében is egyre jelentősebb szerepet vállal a bíróság.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a bíróság ennyire nyitottan képes kommunikálni széles körben. Ebben a korábbi időkhöz képest előrelépést tapasztalt. Örömét fejezte ki a tekintetben, hogy a bíróság ügyfélcentrum tervezett létrehozásával megkönnyíteni igyekszik a megye jogkereső állampolgárainak életét.

Dr. Kvancz József, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja kitűnő ötletnek tartotta a bírósági dolgozókat érintő egészségügyi szűrővizsgálat megvalósítását. Hozzászólásában javasolta a Toldi utcai bírósági épület parkolási rendjének felülvizsgálatát.

Harhai Zsolt, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Észak-alföldi Regionális Igazgatóság igazgatója megköszönte a Nyírbátori Járásbíróság bíráinak a külföldiekkel kapcsolatos ügyek terén kifejtett gyors és szakszerű munkáját.

Kvetkó András alezredes, az Alkotmányvédelmi Hivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájának vezetője pozitívnak értékelte azt, hogy a bírósági épületek felújításánál az őrzés, továbbá a személy- és vagyonvédelem szempontjait is figyelembe vették. Megjegyezte, hogy az integritási kérdésekkel összefüggő képzésekben a jövőben szoros együttműködés várható a szervezetek között.

Dr. Halmos Tamás, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnöke elmondta, hogy kollégái nap mint nap tapasztalják azt az elvégzett munkát, amely az elnök asszony prezentációjában megjelent. Az ügyvédjelölt képzés területén 2015. óta harmonikus az együttműködés a kamara és a bíróság között, az ügyvédi törvény várható módosításával a kötelező ügyvédképzés bevezetésével ezen együttműködésben további lehetőségek rejlenek.

Dr. Molnár Dóra a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóság igazgatóhelyettese hozzátette, hogy szervezetének is érdeke a megfelelő kapcsolat kialakítása a bírósággal, valamint a kiegyensúlyozott ítélkezés. Rámutatott arra, hogy szakmai napok keretében számos találkozási pont volt az elmúlt évben a két intézmény között. Elmondta, hogy az ügyfélbarát működés és szolgáltató jelleg náluk is prioritást élvez.

Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója harmonikusnak írta le szervezete kapcsolatát a törvényszékkel. Reményét fejezte ki a további sikeres együttműködésben.

Dr. Bozsó Zoltán dandártábornok, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka két kapcsolódási pontot emelt ki, amelyek meghatározzák a két szervezet közötti napi együttműködést: bv. bírók feladata, illetve az egyre szaporodó kártérítési perek megjelenése.

Drotár Zsolt ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka hangsúlyozta a „jószomszédi” viszony fenntartását, és megköszönte azt, hogy a bíróság épületeinek felújításánál a büntetés-végrehajtási szempontokat is szem előtt tartották.

Dr. Balogh Barnabás ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója is kifejezetten jónak minősítette a munkakapcsolatot a bírósággal és a büntető kollégiummal. Elmondta, hogy többek között a bűnjelkezelés kapcsán ma is szinte napi kapcsolatban állnak a bírósággal.

Dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyész, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője szerint a tavalyihoz képest nem változott a helyzet, eddig is és most is kiegyensúlyozottnak minősítette az ügyészség kapcsolatát a bíróságokkal.

A megjelentek valamennyien gratuláltak a bíróságok teljesítményéhez. Elnök asszony zárszavában reményét fejezte ki az iránt, hogy jövőre hasonlóan jó eredményekről számolhat be.

Nyíregyházi Törvényszék