Évadértékelés a Móricz Zsigmond Színházban – Évad? VIDOR? Móricz online!

A tavasz után ismét széthullott az alaposan megtervezett új évad programja, hiszen novemberben újra bezárt a színház. A munka ugyan folyamatos, de a közönség ezt most csak a Móricz online programsorozatban tapasztalhatja meg.

Szakmailag nehéz értékelni az évadot, hiszen teljesen széthullott az előző vége és a mostani eleje. Folyamatos a toldozás, foldozás, újratervezés, de próbálják a folytonosságot fenntartani, és készülnek a nyitásra. A 2020-21-es évadot az előzőekhez hasonlóan állították össze. Előadások nélkül nem lehet jó a színészek hangulata, de dolgoznak, próbálnak, készülnek a találkozásra.

„A mostani évadra is ugyanúgy, ahogy a korábbi években 5 nagyszínpadi bemutatót, 4 kamaraszínpadi bemutatót, 2 nagyszínpadi gyerekbemutatót és 2 művész stúdiós gyerekdarabot terveztünk. Az Édes Charity volt az, amit már a nyáron előbemutató formájában be tudtunk mutatni. Sajnos innentől kezdve már borult az évadunk. Rögtön a Kurázsi mama próbafolyamtát el kellett halasszuk, és a nézőinket a Kripli nagyszínpadi bemutatásával tudtuk kárpótolni.” – mesélt a tervekről Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

A Szaffi csak a bemutatót érte meg, majd jövőre kerül a gyerekek elé. Az Új stílusgyakorlatokkal találkozott a közönség. Tavasszal folytatják a játékot. Novemberben elindult, majd hamarosan leállt a Napsugár fiúk próbafolyamata. Puskás Tivadar és a stáb reményei szerint tavasszal újra felveszik a fonalat, és júniusban sor kerülhet a bemutatóra a Szabadtéri Színpadon. A rovarok élete házibemutatóján csak az igazgató és a művészeti vezető ült a nézőtéren. Készülnek a Csillagszemű juhász gyerekdarabbal, majd januárban a Szentivánéji álom, aztán a Funny Girl lesz soron. Addig, amíg nem mehetnek nézők a színházba, a Móricz online programsorozatot kínálják hűséges közönségüknek. A versenyzős Móricz-(F)Actor januárban a középdöntővel folytatódik, de elindult már a régi előadások közötti válogatás is, mely szintén interaktív.   

„Valami olyan dolgot szerettem volna kitalálni, ami tartja a kapcsolatot a közönséggel, tehát valamennyire interaktív. Nem olyan, mint amit megszokhattak más színházaknál, de mindenképpen izgalmakat is hoz az estékbe. Szerencsére a társulat is nagy örömmel fogadta a dolgot. Nagyon sokan szeretnek énekelni a társulatban, és lehetőséget kaptak, hogy a kedvenc dalaikat bemutassák. Ami még ennél is fontosabb nekünk, hogy a közönség hogyan fogadta a Móricz-(F)Actort. A legelső videómegtekintés száma már a 11 ezret is meghaladta, ami minden képzeletünket felülmúlta, azóta pedig a legújabb videók is néhány nap alatt elérik a 3-4 ezres megtekintést.”- büszkélkedett az igazgató.

A Móricz online sorozat harmadik darabja az Impro, mely hasonló a televízióban korábban látott Beugró című műsorhoz. Természetesen helyzetgyakorlat a színészek számára, a közönségnek pedig jó szórakozás lesz. Jövő év elején a Bencs Villában forgatnak beszélgetős műsorokat, különböző témákban, sok vendéggel. A VIDOR Fesztivállal kapcsolatban csak óvatosan gondolkodnak. Decemberben szokott lenni ugyanis a színházi versenyprogramba jelentkezés határideje, de most még ki sem küldték a felhívást, hiszen nem születtek új előadások a hazai teátrumokban. Így aztán tavasszal és nyár elején sűrűsödnek majd a VIDOR szervezési-tervezési feladatai.