Év végére elkészülhet a 250 hívőt befogadó református templom is
Év végére elkészülhet a 250 főt befogadó református templom is

Az esztendő végére, esetleg a jövő év elejére körbeér a nyíregyházi Szentháromság tér, hiszen a már működő görög és római katolikus templom mellé elkészül a 250 hívőt befogadó református is. A közel 500 millió forintos beruházás költsége egyházi és állami forrásból, illetve adományokból gyűlt össze.

Fehér – szürke külső, lemez tetőborítás, 30 méteres torony, csillag csúcsdísszel, a reformátusoknál megszokott egyszerű belsővel, melyet csupán egy úrvacsorai kehelyhez hasonló formájú, esetleg színezett üvegablak díszít. Karzat és padlófűtés, közösségi terek, a mai kor elvárásainak megfelelő épület készül majd a Szentháromság téren. Talán a 3. szám alatt.

Nagy József  Nyíregyháza -Városi Református Egyházközség lelkipásztora:

A Nyíregyháza Városi Református Egyházközség közösségéből, ill. az Örökösföldön mintegy 18 éve élő gyülekezeti közösség szívéből, lelkéből formálódott meg az a vágy, mely itt mögöttem testet ölteni látszik, a templom, gyülekezeti ház és Parókia épületegyüttesében, amelynek építése tavalyi esztendőben nem sokkal karácsony előtt kezdődött, és reményeink szerint ennek az esztendőnek a legvégén, vagy a következő év január -  februárjában lezárulhat.

Az egyháznak elkötelezett építési vállalkozó és belsőépítész dolgozik Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervei alapján a templomon, mely az ígéretek szerint 400 naptári nap alatt készül el. Az egyházi és állami forrás mellett a hívők adományai is hozzájárulnak a költségekhez. Ha kevés lenne a 250 szék, akkor a közösségi terekben kivetítőn is követhetik a hívők a szertartásokat. Esket, keresztel, konfirmáltat, és temet is az örökösföldi lelkipásztor, hiszen a templommal egy önálló gyülekezeti közösség is születik.

Nyilván a gyülekezet lelki életének fogadására, ill. olyan közösségi rendezvények megtartására, amik akár a gyülekezet közösségén belül vagy a gyülekezet közösségén kívülről érkezőket várják, hiszen a templom épülete mellett gyülekezeti ház, közösségi terek is kerülnek kialakításra. Baba - mama szobával, modern, korszerű felszereléssel, irodahelyiségekkel, kiszolgáló helyiségekkel, úgyhogy az Örökösföldön élők számíthatnak ennek az épületegyüttesnek közös használatára.

- fogalmazott a lelkipásztor.

Mint hallották 18 éve hagyománya van már Örökösföldön a református hitéletnek. Az egykori Hunyadi Iskolával kötött megállapodás szerint tartják a mai Westsik Vilmos Középiskolában a vasárnapi istentiszteleteket, keresztelnek, és hittanórákat tartanak a Móra Iskolában. A jövőben lehetőség lesz a teljes gyülekezeti élet megélésére, hiszen az esztendő legvégén, vagy 2020 január – februárjában vehetik birtokukba új templomukat a városrész lakói.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyháza-Örökösföld református templom építése