Europe Direct – Uniós ismeretek a megyei szervezettől
Fotó: Szarka Lajos

A Europe Direct és megyei partnerszervezetei tartottak tájékoztatót az európai kapcsolatokról, a külföldi üzleti, ösztöndíj- és munkalehetőségekről, az uniós hálózatok együttműködéséről.

Sikeresen pályázott az Európai Bizottságnál a Europe Direct, így 2025-ig ismét a Fejlesztési Ügynökség keretében működik a megyei szervezet. Feladatuk, hogy uniós alapinformációkkal szolgáljanak, és tájékoztatásuk a legszélesebb körű legyen.

„Az uniós ismereteket továbbítjuk – nagyon röviden fogalmazva, ez a Europe Direct. Ez azt is jelenti, hogy nem tudunk minden kérdésre válaszolni. Például a munka világában, az ösztöndíjak vagy az önkéntesség világában nem vagyunk járatosak. Ezeket más uniós hálózati szervezetek végzik. A mi együttműködésünk arról is szól, hogy egymáshoz irányítjuk az érdeklődőket” – tájékoztatott Demeter Zsuzsa, a Europe Direct kommunikációs menedzsere.

A sajtóeseményen beszámoltak a munka, az oktatás, az önkéntesség, az üzleti élet és gazdasági kapcsolatok lehetőségéről, az ügyintézéséről és az eredményekről. A világjárvány megannyi kérdést hozott felszínre. Haza- és elutazással kapcsolatban, tesztekről és oltásokról, családegyesítésről, külföldi igazolások és kimenekítés kérdéséről. A Europe Direct munkatársai keresték a külképviseleteket, hogy segítsenek bajba jutott honfitársainkon.

A Nyíregyházi Egyetem Erasmus kapcsolatairól, az ifjúsági mobilitás támogatásáról, a Mustárház, illetve Diákpolgármesteri Iroda önkéntes programjáról is beszámoltak a vendégek. Téma volt a nyíregyházi önkormányzat és a fiatalok viszonya, ennek kapcsán a testvérvárosi találkozók, akár a Tirpák Fesztivál külföldi vendégei, akikkel rendszeres a párbeszéd, túl a hivatalos projekttalálkozókon. Emellett fő cél a munkaerő megtartása, a képzés és tapasztalatszerzés után.

„Ugye, a városban két olyan ifjúsági szervezet van, akikkel az önkormányzat szorosabb kapcsolatot tart. Az egyik a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, a másik pedig a Mustárház. Azon belül működik a Diákpolgármesteri Iroda is, akikkel a kapcsolatunk még szorosabb. Az a lényeg, hogy a városvezetés nagyon fontosnak tartja, hogy felnövő fiataljai, ha tanulmányaikat valahol máshol képzelik el, az a város, ahol tanultak vagy felnőttek, vonzó legyen számukra. Nemcsak a város, hanem a megye is, mert szükség van kiművelt emberfőkre és jó szakmunkásokra” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Primom Alapítvány több mint 10 éve működteti nyíregyházi Enterprise Europe Network irodáját, amely vállalkozásoknak segít nemzetközi szolgáltatásokkal. Üzleti partner közvetítése, tanácsadás, pályázatok szerepelnek palettáján. Emellett igyekszik felmérni az innovációs lehetőségeket is.

„A világ 67 országában jelenlevő Enterprise Europe Network irodahálózat elsődleges célja az, hogy a vállalkozások nemzetközi kapcsolatait erősítse. Ennek szellemében nemcsak európai, hanem Európán túli országokból – dél-amerikai országokból is közvetítünk partnereket. Ennek eredményeképpen ebben az évben már 8 közvetlen partner megkeresést valósítottunk meg, amelynek eredménye egy hosszú távú együttműködés, illetve 43 olyan vállalkozás vett részt nálunk személyes tanácsadáson, akinek az export potenciálját is felmértük, és javaslatokat tettünk neki a külföldi nyitás célországai felé” – tájékoztatott Mészáros Éva, az Enterprise Europe Network irodavezetője.

A Europe Direct legközelebbi eseménye november 18-án, Debrecenben lesz, a 4 for Europe középiskolai regionális vetélkedő. A fiataloknak nagyon erős tudásuk van az uniós működésről, így a nyíregyháziaknak is, akik a pontszámok alapján várományosai az itteni fordulónak.

Kapcsolódó galéria

Europe Direct sajtótájékoztató 20211027