Európáról mindenkinek –  információk a Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg segítségével
Fotó: Facebook / Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg

Az új keretszerződések 2021.május 1-től kezdődően léptek életbe, ezek lehetővé teszik, hogy az Európai Bizottság által fenntartott és szakmailag támogatott hálózat a europe direct mind a 27 tagországban tovább működhessen. Nyíregyházán illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismét az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. keretein belül folytatja a munkát a hálózat helyi irodája.

„Közvetlenül Európáról”, azaz információk minden mennyiségben a legkülönbözőbb területekről. Ezt ígéri továbbra is a Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg, mint a bizottsági hálózat egyik magyarországi tagja. Országunkban ugyanis megyénként található egy-egy europe direct centrum, ahol a legkülönfélébb kérdésekre találhatunk választ.

Mik az utazás szabályai az EU-ban? Hogyan vállalhatunk munkát más tagországokban? Miben segítenek az önkéntes programok? Mivel segíti az EU a fiatalok utazását? Hogyan hallathatjuk hangunkat Európában? Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolása mellett a europe direct hálózat munkatársai számtalan pályázati lehetőségről tájékoztatnak, országok közötti együttműködéseket generálnak, szórakoztató és információs programokat szerveznek saját tagországukban.

Mi is bekapcsolódunk az oktatásba is, hiszen a tankönyvi tudást sok érdekességgel lehet kiegészíteni. Egy rendhagyó osztályfőnöki vagy történelemórát bármikor meg lehet szervezni akár a tananyaghoz kapcsolódóan, akár attól függetlenül. Az EU története, intézményrendszere, működése érettségi tétel is, így nem csak az általános, hanem a középiskolák is számíthatnak a támogatásunkra. Nem csak információval segítünk, hanem európai uniós kiadványokkal, egyéb tanári eszközökkel járulunk hozzá uniós tudásuk mélyüléséhez.

Programjainkat igyekszünk a helyi igényekhez igazítani, a helyi lehetőségekre szabni. Önálló rendezvényeink egyik legnépszerűbb programja az Európai filmhét, amely már évek óta  - a pandémia évének, éveinek kivételével – minden év májusában várja az európai filmkultúrára nyitott közönséget.

Konferenciáinkon, kerekasztal rendezvényeinken neves előadók, szakpolitikusok, uniós- és gazdasági szakértők,  vettek eddig részt és ezt a trendet folytatni szeretnénk, hiszen egy-egy uniós témakört, problémát, a polgárokat foglalkoztató kérdéseket így szélesebb körben tudjuk megvitatni.

A Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg továbbra is Nyíregyházán a Benczúr tér 7. szám alatt érhető el személyesen, de telefonon és emailben vagy a közösségi médián keresztül is eljuttatjuk az információt európai uniós kérdésekben.

Tel: +36 30 466 5274
email cím: szabolcs-szatmar-bereg@europedirect.hu
Facebook: Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg | Facebook