Európai Art Mozi Nap - A Krúdy Gyula Art Mozi is kínál filmeket a nyíregyházi közönségnek
Fotó: Illusztráció

Vasárnap, az 5. Európai Art Mozi Napján három filmmel, majd a hagyományos mozikvízzel kínálja a filmek barátait Nyíregyházán a Krúdy Gyula Art Mozi.

Az esemény igyekszik kicsit közelebb vinni a nézőkhöz a szerzői, vagyis artos filmeket. Ennek a mozinak az a hozadéka, hogy olyan társadalmi problémákat próbál körbejárni, amik napjainkra jellemzőek.
De mit is jelent az art, vagyis a művész mozi. A megvalósításra, az eszközökre, vagy a témafelvetésre utal? Azon túl, hogy az aktuális bizottságok ebbe a körbe sorolják az alkotásokat.

„Nálunk elsősorban talán az a jobb megfogása a dolgoknak, hogy szerzői film. Ebben nem elbújik a rendező sémák és karakterek mögé, hanem egy személyes látásmód jelenik meg a filmben, vagy egyfajta kritikai attitűd, amely a témával szembehelyezkedik. Szóval itt a szerző vagy az egyéniség szerepe fontosabb, mint általában a populáris filmeknél, ahol inkább a szórakoztatás vagy a kereskedelmi haszon, a marketing értéke az elsődleges” – szólt az art mozi besorolásáról dr. Drabancz Róbert egyetemi oktató.

Vasárnap délután háromnegyed 4-től tehát bevezető és témafelvető indítás után három filmet láthatnak a Krúdy Gyula Art Moziban. 

„A négy órától vetített Előzmények törlése c. amerikai film tipikusan amerikai történet, merthogy a pénz, meg a hírnév és a marketing körül játszódik. Mindez egy mai vállalati struktúrába elhelyezve. A Becsúszó szerelem, ami 6 órától lesz majd, egy teljesen új, friss magyar vígjáték. Itt is megjelennek azok a társadalmi kérdések, amelyek napjainkban a magyar társadalmat foglalkoztathatják. Többek között az illegális örökbefogadás kérdése, vagy a társadalmi előítéletek problémája, és mindez a labdarúgás környezetébe csomagolva, úgyhogy értelemszerűen valószínűleg rengeteg vígjátéki szituációt láthatunk majd a filmben. Aztán este 19.40-től egy svéd filmdráma – már egy kicsit sötétebb, hiszen a skandinávok általában sötétebben látják ezeket a kérdéseket –, az Egy humorista élete c. film lesz majd, mely a gyerekkori zaklatások problémáját is felveti” – folytatta dr. Drabancz Róbert.

A legújabb járványügyi intézkedések miatt, minden harmadik széken ülhet csak néző, így 50–60 hely fogadja a filmbarátokat. Szabad a pálya viszont a november 16-án induló online mozikvíz előtt. A műveltségi vetélkedőnek is tekinthető játékban minden segédeszköz felhasználható, ezért olyan kérdéseket fogalmaznak meg a szakemberek, melyek erős gondolkodásra sarkallják majd a filmek szerelmeseit. A feladványban ez alkalommal a díjnyertes tévésorozatok szerepelnek.