A 45 éves Cantemus Kórus hangversenyek helyett emlékezik
Fotó: Illusztráció

Október 23-tól minden pénteken az ünnep alkalmából megmutatnak a kóruscsalád életéből egy-egy emlékezetes eseményt, koncertet. 

Nagy bajban vagyunk a világjárvány közepén, nem nagyon tudjuk, mitévők legyünk, és hogyan gondolkodjunk – kezdte szomorú mondandóját Dénes bácsi. Persze nem vagyunk a gondunkkal egyedül, és most itt az idő, hogy visszatekintsünk az elmúlt évtizedekre.

„Az én eszemben nagyon gyakran előkerül most a múlt, amivel eddig nem foglalkoztam, mert kicsit félek a jövőtől. Vajon ez alatt az egy év alatt elveszítünk mindent, amit eddig fölépítettünk? Hiszen a gyerekek most már nyolc hónapja nem énekelnek. Sem a cantemusos gyerekek, sem a Pro musicások, sem az ifjúsági vegyeskar, sem a fiúénekkar. Szóval most nem könnyű! És minél inkább számolgatjuk és nézzük vissza az elmúlt 45 esztendőt, akkor azt nagyon komolyan kell gondolnunk, hogy ez most mind veszendőbe menne? Újabb és újabb emlékek kerülnek elő. Utazások, versenyek, koncertek és nagyon sok élmény. Magam is átélem most ezeket. Tegnap újra láttam a Duna Televízióban a zeneakadémiai koncertünket. Ott láttam sorban a lelkes Pro musicás gyerekeket, és mindegyikőjükhöz kötődött valamilyen régebbi emlék” – nyilatkozta Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

A kollégák nagy erőkkel és nagy szeretettel keresik a múltat, és találnak olyan eseményeket, témákat, melyet biztosan nagy érdeklődéssel fogad majd a közönség. A koncertek mellett a híres karnagy betegsége és felépülés is téma lesz, de Dénes bácsi életének párja, Ági néni szerepe is szóba kerül majd a Cantemus sikerek között.

„Tulajdonképpen itt cikkeket közlünk, írásokat, az elmúlt 45 év olyan témáit járjuk körül, amik meghatározóak voltak abban, hogy idáig fejlődött ez a dolog. Október 23-án indítottuk el a Cantemus honlapján, illetve Facebook-oldalán, és hetente, péntekenként egy-egy írást közlünk fényképekkel, zenével. Erre lehet kommentelni, aztán emlékeket visszaidézni” – mesélt a kezdeményezés hátteréről Szilágyi Szilárd, a Cantemus Kórusintézmény sajtóreferense.

Teljesen bizonytalan a jövő. Voltak ugyan terveink – folytatta Szabó Dénes –, hiszen sorjáznak lekötött hangversenyeink, de nem tudjuk, hogyan tovább. Ha nem lenne ez a világjárvány, a napokban jöttünk volna haza a spanyolországi Tolosából, a világ egyik legjelentősebb kórusversenyéről. Persze jövőt ígérni nekik és másnak sem tudnak. Nehéz mindennap latolgatni, megéri, nem éri, hogyan lehet megteremteni a biztonságot. Amikor kevés a levegő, az ember nehezen gondolkodik. Egy biztos, a legendák tovább élnek. Az online sorozatot december 20-án videópremier zárja, valamely korábbi karácsonyi koncert megismétlésével.