Észrevétlenül lopják az alkatrészeket az autókról?

A napokban az egyik Érkerti városrészben élõ olvasónk azzal keresett meg minket, hogy a lakótömb elõtt parkoló autójukról valaki eltulajdonította a hátsó kipufogódobot. Miután az esetet elmesélte ismerõseinek, kiderült: az Univerzum környékén és Örökösföldön szintén ilyen alkatrész tûnt el a parkoló autókról, a belvárosban a féltengelyrögzítõ csavart lopták le, és szintén ott, vélhetõen szórakozásból, valaki vagy valakik, kilazítottak 3 kerékrögzítõ csavart. (Ezek balesetveszélyt is okozhatnak, és sok esetben csak késõbb tûnnek fel a tulajdonosoknak.) Az elkövetõk ezekkel akár 100 000 forintos kárt is okoztak a tulajdonosoknak.

 

NEM ÉRKEZIK BEJELENTÉS

 

Az olvasó levelével megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányságot. Mint kiderült, az esetek elenyészõ száma jut csak el hozzájuk. Fehérvári Marietta sajtóreferens, címzetes rendõr százados arról tájékoztatta szerkesztõségünket, az elmúlt idõszakban Nyíregyházán gépjármûvek, rögzítõcsavarok eltulajdonításáról nem is érkezett bejelentés a rendõrségre. Egy esetben tettek feljelentést kipufogódob eltulajdonítása, valamint három esetben katalizátor lopása miatt.

[REKLAM]

– A katalizátorokat vagy szakszerûen szerelik le az elkövetõk, vagy egyszerûen levágják. Ilyen bejelentések esetén a rendõrség mindig nyomozást rendel el a kárérték miatt. Ha gépkocsiról egyéb alkatrészt távolítanak el, akkor vizsgálni kell, hogy az elkövetett cselekmény bûncselekményt vagy szabálysértést valósít meg. Abban az esetben, ha a jármûrõl dolog elleni erõszakkal távolítottak el alkatrészt, akkor minden esetben büntetõeljárást kezdeményezünk – magyarázta a sajtóreferens.

 

A TÉRFIGYELÕ KAMERÁK IS SEGÍTENEK

 

A tájékoztatás során megtudtuk, a felderítést a térfigyelõ kamerák nagyban elõsegítik. Amennyiben az eljárás során rendelkezésre áll ilyen felvétel, a rendõrség minden esetben vizsgálja, elemzi, értékeli azt.

A sajtóreferens felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben bárki autóját megrongálták, feltörték, vagy bármely jármûalkatrészét eltulajdonították, ne nyúljon semmihez, hiszen a jármûvet, és annak környezetét a rendõrség vizsgálni fogja! Hívjanak inkább segítséget, azonnal értesítsék az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón a rendõrséget, vagy tegyenek bejelentést a legközelebbi rendõrkapitányságon!

Bruszel Dóra