Este kitárul a világ! – Többszemközt Tamás Attilával

Barátok, kollégák, zenész társak és tanítványok voltak részesei a zenés beszélgetésnek. A bütykölős, szét- és összeszerelő kisfiú műszaki középiskolás indulásától napjainkig lett ismert ez a sikeres és ígéretes pálya.
Az iskolaigazgató, a színházi zenei vezető, a tehetséges zenész, karnagy és karmester energiája, összetett egyénisége akár példamutató is lehet diákjai előtt.

A zene végigkísérte az életemet, mert gyerekkorom óta jártam zongoraórákra. A középiskolai évek alatt is jártam külön órákra, akkor inkább már a könnyűzene érdekelt. Amikor jött a pályaválasztás, hogy hova is menjek, mégis a zene felé húzott a szívem, és egyértelmű volt, hogy az ének-zene szakot kell megcéloznom. Emellett a zongoratanulást persze komolyabban vette az ember.

– fogalmazott a zenész.

Az ének-zene-karvezetés szakon végzett fiatalember a miskolci Zenetudományi Intézetben zongorát tanult, miközben másoddiplomásként már taníthatott a Zeneiskolában. Majd volt iskolájában, a Bánkiban tanított 10 évig éneket.
Kórust és zenekart szervezett. Boldog korszak volt ez számáéra, de nyilván sok élményt kaptak diákjai is.
A tehetség az mindig utat tör magának – szokták mondani. Ismét itt a példa ennek igazára.

További képekért kattintson a fotóra!

Ahogy mondja, nem voltak tudatos, kijelölt céljai, végezte mindennapi dolgait. Tanított, partnere volt mindenben a diákoknak, közben alakultak szakmai kapcsolatai. Így jött a színház is a zeneiskola mellé.

Mai nap divat ez a kiégés. Én nem tudom, miről lehet szó. Napközben végzem az adminisztratív munkákat, vagy egy iskolavezetéssel járó dolgokat a nevelés és oktatás terén. Este pedig kitárul a világ, és ott a művészet és a színház. Természetesen több időbe telik, mintha 8-4-ig dolgozna az ember, de röpül az idő. Nem nagyon szoktuk számolgatni, hogy mennyit dolgozik az ember. Több időbe telik, de nem hiszem, hogy fáradságosabb lenne. Az egyik kiegészíti a másikat.

Tanítás, iskolavezetés, színház, és számos zenei formáció, megannyi fellépés. Két emberre való feladat. Talán egyszer választani kell.

Nem kell még most döntenem. És amíg nem kell, addig nem is gondolkodom rajta.

A zenei nevelés szerteágazó feladatai közben kollégáival muzsikát tanít gyermekotthonokban. A Bűnmegelőzési Tanács pályázata segítségével aztán született egy témába illő musical. Olt Tamás írta színpadra a gyerekek történeteit. Ennek a munkának a koordinálásáért tavaly decemberben kapott miniszteri kitüntetést az igazgató. Külön gonddal vigyázza az iskola tehetséges gyerekeit. Személyes kísérője például a Virtuóz furulyás, Kiss Benedek Máté fellépéseinek.

Nem műfajfüggő a kedvenc, mindig az a legkedvesebb, amivel dolguk van. A Bál a Savoyban után jött a Chicago, most pedig a Bob hercegre készülnek a színházban.

 

Matyasovszki Edit