Eseménydús volt a Krúdy Nap Nyíregyházán

 

Híres szülött


Krúdy Gyula 1878. október 21-én született Nyíregyházán. Emléke becses a nyíregyháziaknak, erről tanúskodik a nevét viselő városházi díszterem, a gimnázium, az utca vagy éppen a színházi kamaraterem. Szent István utcai szülőházát megkoszorúzták. Ezzel kezdődött a Krúdy Nap Nyíregyházán, majd többek között a Krúdy-szobornál is tartottak megemlékezést, a Krúdy Gyula Gimnázium diákjai előadással készültek.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Posztumusz díszpolgár


Irodalomkedvelő diákok és felnőttek emlékeztek közösen a Krúdy-szobornál. Városunk szülöttéről Dr. Ulrich Attila is szólt. Az alpolgármester kiemelte, Nyíregyháza egyetlen posztumusz díszpolgára Krúdy Gyula. Dr. Ulrich Attila azt mondta:

„Történészként nem láttam még olyan jellemrajzot és leírást, amely jobban mutatna be egy olyan történelmi eseményt, amikor a bokortanyákból bejöttek a tirpákok. Krúdy érzékelteti azt velem, aki nem látott soha ilyet, se metszeten, se képen, sehol sem, hogy milyen lehetett az, amikor bejöttek a tirpákok szép ruhában, szekéren és mulattak itt Nyíregyházán – szinte látni lehet azt, hogy mi is történt ezekben az órákban és ehhez nagyon jeles szókincs és írói véna kell...erre azért nem képes mindenki.”

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

A modern magyar prózaírás egyik mestere, Krúdy Gyula. Irodalomtörténeti munkássága a Nyíregyházi Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek egyike.


Dér Vivien