Értelmetlen pusztítás - 75 évvel ezelőtt bombázták Nyíregyházát

A Nyíregyházi bombázás áldozataira emlékeztek a megyeszékhelyen. 75 évvel ezelőtt amerikai repülőgépek porig rombolták a vasútállomást. Nyolcvanan haltak meg, 262 család vált hajléktalanná.  Nyíregyháza ekkor találkozott először a háború borzalmaival. 

1944. szeptember 6-án Tokaj felől érkeztek Nyíregyháza fölé repülőgépek. 116 B-24-es bombázó tartott a szabolcsi megyeszékhely felé, őket Mustang vadászgépek követték. 10 óra 55 perckor szólaltak meg a szirénák a településen, majd megkezdődött a szőnyegbombázás több üteme.

Összesen több mint ezer darab, 250 kg-os bombát oldottak ki Nyíregyháza fölött. A pusztítás hatalmas volt, és sok áldozatot követelt. Az amerikai hadsereg erődemonstrációt tartott. 

-  Értelmetlen volt a pusztítás, mert egy orosz előrenyomulás zajlott ebben az időben. A Szabolcs Szállodát és a Liptay-iskolát lebombázták, több mint ezer embert hajléktalanná tettek, úgy, hogy igazi stratégiai jelentősége nem volt az állomásnak. Az ember ahogy építeni, úgy pusztítani is tud. Nekünk utódunknak az a dolgunk, hogy az áldozatokról megemlékezzünk - mondta Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere. 

A légitámadás 15 percig tartott. Nyolcvanan haltak meg, több százan sebesültek meg, és 262 család vált hajléktalanná. A legnagyobb pusztítás a vasútállomást és környékét érte. A bombák rombolása nyomán óriási kráterek keletkeztek mindenütt. Semmiféle légvédelmi elhárítás nem történt, az amerikaiaknak szabad volt az útjuk Nyíregyházáig. Teljesen zavartalan volt a bombatámadás részükről.

A 75 évvel ezelőtt történtekre a Vasútállomáson emlékeztek. 

- Amikor Olaszországból felszálltak a gépek, Miskolc felé vették az útjukat. Akkor úgy tűnt, Miskolc lesz a célpont, de irányt váltottak. A debreceni vasútállomáshoz hasonlóan a nyíregyházit is meg akarták semmisíteni – mondta Holmár Zoltán történész. 

A megemlékezés során koszorúzásokra is sor került. A város, a megyeszékhelyen működő intézmények, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, a Honvédség képviselői is tisztelegtek az áldozatok előtt. A Vasútállomás falán egy tábla emlékeztet az 1944-ben történt borzalmakra.

Az Északi temetőben is tartottak megemlékezést, ahol Komiszár Dénes történész mondott beszédet, majd katonai tiszteletadás mellett koszorúzásra került sor.