Értéket képviselnek – Hét új taggal bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár

Értéket képviselnek – Hét új taggal bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár

„Elődeink számtalan szellemi és tárgyi értéket hagytak ránk. Jelentős személyiségek, kiváló emberek, tudósok, művészek, sportolók dolgoztak Nyíregyházán. Mindez erősítette a város hírnevét.” Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Települési Értéktár ünnepi rendezvényét. Olimpiai érmes, műemlékfotós, épület és sportklub is került az Értéktárba. Az Értéktár Bizottság hét jelölést tartott méltónak arra, hogy nemzeti érték legyen. Az erről szóló emléklapokat a Városházán adták át. 

- Összesen már 46 értékünk került be a Települési Értéktárba. Minden évben érkeznek javaslatok, a város lakói odafigyelnek a kiemelkedő teljesítményekre, tárgyi eszközökre. Minden évben hagyományosan a Városnap keretein belül adjuk át az emléklapokat – mondta Tomasovszki Anita elnök, Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság

Korosztályos bajnoki címek, majd dobogós helyek az Európa-bajnokságon. Szabó Tünde úszó 1991-ben világbajnoki ezüstérmes, egy évvel később olimpiai ezüstérmes lett. Aktív sportolói pályafutását követően sem szakadt el teljesen a sportvilágától, hiszen 2012-ben tagja lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének. 2015-től a Testnevelési Egyetem Sportjogi Tanszéki csoport
tagja, az egyetem oktatója. 2015-től Sportért felelős államtitkár. Tevékenységével kiérdemelte, hogy az Értéktár tagja legyen. 

- Úgy gondolom, hogy egy sportoló soha nem azért indul a versenyeken, hogy később elismerést kapjon. Sokkal inkább azért, hogy méltón képviselje klubját, városát, országát. Öröm volt amikor hallottam, hogy eredményességem bekerült az Értéktárba, ez egy nagy elismerés, és remélem ezzel is hozzájárulhatok ahhoz, hogy Nyíregyházának az értékeire felhívjam a figyelmet – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár

1980-ban nagy volt az ünneplés Nyíregyházán. A Nyíregyházi Vasutas Spartacus Sport Club a megye első csapataként kiharcolta az NB-I-be jutást, és több mint 20 ezer néző látogatott ki az első élvonalbeli meccsre. A Szpari Aranycsapatát is jelölték, hogy kerüljön be a Nyíregyházi Települési Értéktárba, a bizottság pedig méltónak találta erre. 

- Ez egy példa, és feladat is egyben a felnövekvő nemzedéknek, mert a Spartacus a jövőben is szeretne megfelelni az elvárásoknak. Ismét méltó helyre kell kerülnie a klubnak, hogy ezt az értéket megőrizzük - mondta  Kozák Attila a Nyíregyháza Spartacus ügyvezetője. 

Szintén az értéktár új tagja a Nyírvíz Palota épülete, melynek építése 1913-ban kezdődött. Az épület dísze volt az 1950-es évek első feléig a kupoláján álló rétisas, amelyet akkor eltávolítottak, és nem került elő. Lengyel Tibor szobrászművész készítette el az új szobrot. Az épületet a közelmúltban felújították. Szintén bekerült az Értéktárba Sipos László, aki közel harminc éve foglalkozik műemlékfotózással, filmezéssel. Öt földrész százkét országában több mint húszezer – nem digitális - műemlékfotót készített, kétszáz órányi videofilmet forgatott. A nyíregyházi női röplabda klub is számos bajnoki és kupagyőzelmével kiérdemelte, hogy az Értéktár tagja legyen. 

- Nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj, úgy érzem sport tekintetében rászolgált a női röplabda együttes. Bajnoki címek, kupagyőzelmek, BL részvétel, nemzetközi kupákban való részvétel predesztinálta ezt a csapatot arra, hogy bekerüljön - mondta Kőhalmi Richárd korábbi edző. 

Benczi Gyula a “Nyírség varázshegedűse” híres cigányzenész volt. Híresebb, mint sok színész. Jókai Móréval vetekedett a népszerűsége. Ő is az Értéktár tagja. Csakúgy mint a Nyíregyháza-Városi Református Templom, melynek építése 1873-ban kezdődött, és műemlékvédelem alatt áll. A Nyíregyházi Települési Értéktár az ünnephez kapcsolódóan „Itt élünk mi” címmel rajzpályázatot is hirdetett , melynek célja a felvett értékek népszerűsítése. 57 pályázó 62 alkotást küldött, az eredményhirdetés után pedig a rajzokból kiállítás nyílt a városházán a Krúdy terem előtt, mely május 24-ig látható.