Erről még a buszmegállóban is beszélhetnek...
Javában folynak a Móricz Zsigmond Színházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab próbái. Az első magyar sikeres rockmusical rendezője Tasnádi Csaba.

– Amikor még regnáló igazgató voltam a Móricz Zsigmond Színházban, felmerült e darab színrevitelének ötlete, ami közös tetszésre talált – nyilatkozta lapunknak a Jászai Mari-díjas rendező. – Utódom, Kirják Róbert is így volt ezzel, ezért most úgy gondolta, megvalósítja. Ez egy ősmusical, aminek Déry Tibor egy nagyon szerteágazó értelmezési tartományú kisregénye alkotja az alapját, és amiből egy olyan színpadi adaptáció készült, amit érdemes boncolgatni. És ne feledjük Presser Gábor halhatatlan dallamait! Talán nincs olyan felnőtt, akinek ne lennének a fülében ezek, és amelyek a rádióadóknak köszönhetően a fiatalabbak számára sem ismeretlenek. Reményeink szerint látványos, sodró s egyben elgondolkodtató előadást hozunk létre.

 

GYILKOSSÁG ADJA A HÁTTERET

 

Arra törekszem a társulattal együtt, hogy minden néző megtalálja benne a maga örömét és a számára fontos mondanivalót. Ádám Ottó tanárom arra hívta fel hajdan a figyelmünket, hogy próbáljunk meg olyan előadásokat rendezni, amelyekről még a buszmegállóban is beszélnek az emberek. Ez az útmutatás követendő a számomra.

A történet hátterét az altamonti rockfesztivál eseményei és Meredith Hunter meggyilkolása adja Montanába helyezve. (ő a halálával vált híressé, ugyanis miközben a Rolling Stones játszott, a színpad mellett állítólag a helybiztosító Pokol Angyalainak egyik tagja meggyilkolta.) Egy Magyarországról Amerikába emigrált ifjú házaspárról szól. József keresi az őt elhagyó Esztert a szextől, a kábítószertől és a dübörgő zenétől részeg popfesztivál forgatagában, ahol egy gyilkosság is történt... A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra 1973-ban, a kiváló, töprengésre késztető dalszövegeket Adamis Anna írta, s az örökbecsû zenéket Presser Gábor szerezte.

[REKLAM]

– Gimnazistaként láttam az előadást, s fejbekólintott – idézte vissza a rendező. – Az ősbemutató óta eltelt több mint negyven év, s újra kell gondolni a hangszerelést, a koreográfiát, a dialógusok ritmusát... A remek alkotógárda garantálja a minőséget. A koreográfus Ladányi Andrea, a zenei vezető Borlai Gergő, az animációtervező Szöllősi Géza, a stylist pedig Lakatos Márk. Kiváló a csapat, a színészgárda frenetikusan jó, és a remek énekhangok is megvannak... Igyekszünk megmutatni, ahogyan annak idején a Hairben is, hogy a társulat nem csak a próza területén kiváló.

A premiert október 8-án, szombaton 19 órától tartják. Jó lesz újra hallani Adamis Anna szavait: „Arra születtünk, hogy tiszta szívvel szerethessünk, boldogok legyünk, boldogok legyünk.”

Sz. Kántor Éva