Itt a magyar önvezető autó
Hazai mérnökök által készített autonóm járművet és elektromechanikus „okos” kormányrendszereket mutatott be a Thyssenkrupp budapesti fejlesztőközpontja.

A hazai központ különlegessége, hogy magyar mérnökök innovációja vonzotta ide a német Thyssenkrupp konszernt és működteti a mai napig a centrumot. Az autóiparon belül a high-tech fejlesztések ráadásul újabb befektetéseket vonzanak az országba: a Thyssenkrupp gyárat üzemeltet Győrben, továbbá jelenleg is zajlik egy harmincmilliárd forintos zöldmezős beruházása Jászfényszarun.

[REKLAM]

A világ autóiba szerelt kormányoszlopok negyedét adó Thyssenkrupp budapesti kompetenciaközpontja közel 500 mérnököt foglalkoztat. Az itt fejlesztett okos kormányrendszerek a hagyományos, folyamatosan energiát felvevő hidraulikus rendszer helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak, így csak akkor fogyasztanak energiát, ha a kormányt ténylegesen elforgatják, ezért autótípustól függően akár 0,3 liter üzemanyagot is megtakarítanak száz kilométerenként, valamint műszakilag megbízhatóbbak a hagyományos rásegítéseknél. A szoftveres vezérlés biztonsági és kényelmi funkciók egész sorát teszi lehetővé, mint amilyen az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens, ráadásul az önvezető autók számára nélkülözhetetlen hozzáférést képes biztosítani a kormányrendszer irányításához.

[REKLAM]

– Különleges, a konszernen belül máshol nem található fejlesztések folynak nálunk, fontos eredményekkel: már tizenöt éve a világ legjobbjai között van mérnökcsapatunk a saját szakterületén. Az önvezető autókkal kapcsolatos kísérleteink minden várakozásunkat felülmúlják – emelte ki Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Presta Hungary ügyvezetője. Az ügyvezető szerint az önvezető autók megjelenése hatalmas paradigmaváltást okoz majd a világban, bár ma még kérdés, hogy milyen feltételekkel vezethetnek automatikus rendszerek az utakon. Az elektronikus rendszerek ugyanis mindig odafigyelnek, soha nem fáradnak el, reakcióidejük pedig már most is megelőzi az emberekét.

autopro.hu