Érdemes várni a postást: megkezdődött a 13. havi nyugdíj kézbesítése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején elvett juttatást kapják vissza az idősek, melynek postai kézbesítése ma kezdődött. A rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, továbbá dupla összeg érkezik az árvaellátásból is.

Idén februárban a dolgozók, a családosok és a fiatalok mellett a nyugdíjasok is plusz összeghez jutnak. Mint ismert, februárban érkezik az első emelt összegű minimálbér, a családok visszakapják tavalyi szja-befizetésüket, a 25 év alattiak első szja-mentes fizetésüket vehetik fel, a nyugdíjasok pedig kéthavi nyugdíjat kapnak kézhez.

A 13. havi nyugdíj postai kézbesítése február 9-én kezdődik.

Kedden Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy a rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, továbbá dupla összeg érkezik az árvaellátásból is, amellyel a kormány 56 ezer gyermek nevelését segíti.

Ennek kapcsán Farkas András nyugdíjszakértő az M1-en elmondta, hogy mintegy kéttucatnyi ellátásban részesülő kap most 13. havi ellátást, tehát az öregségi nyugdíjasokon kívül megkapja az összes hozzátartozói nyugellátásban részesülő is. Az özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, a korhatár előtti és szolgálati ellátásban részesülők is számíthatnak a plusz nyugdíjra, ezenfelül a rokkantnyugdíjasok, rehabilitációs ellátásban részesülők is.

Ez Magyarország lakosságának mintegy egynegyedét érinti.

Zsigó Róbert kitért arra, hogy az idősebbek jól emlékeznek arra, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején nemhogy többlettámogatásra nem számíthattak, hanem még elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat is, emellett pedig az egekbe emelték a rezsit, valamint bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

A baloldal ma is a nyugdíjasokat célzó megszorításokra készül, a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis ostobaság a 13. havi nyugdíj kifizetése, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése, továbbá szerinte az idősebbeknek is kevesebb áramot és gázt kellene fogyasztaniuk – jelentette ki az államtitkár.

Most azonban egy teljes havi nyugdíj összegét várhatják az idősek. A pluszjuttatás a rendes havi nyugdíjjal érkezik, külön pozitívum, hogy a 13. havi teljes nyugdíjat már a megemelt januári juttatás alapján számolták ki, azaz most dupla összeget kapnak az arra jogosultak.

Ez havonta egy átlagos nyugdíjas esetében, aki 150 ezer forint körüli juttatást kapott decemberben, januártól már 7500 forinttal többet, összesen 157 500 forintot jelent. Vagyis februárban ennek az összegnek a duplája, azaz 315 ezer forint érkezik majd az arra jogosult átlagnyugdíjasoknak.

Fontos megemlíteni, hogy a nyugdíj összege januárban 5 százalékkal emelkedett.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése négy részletben történt volna: minden év februárjában plusz egyheti nyugdíjat kaptak az idősek. A gazdaság jó teljesítménye azonban ezt felülírta, így sikeresen vissza lehet vezetni a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által elvett juttatást.

A nyugdíjak banki átutalása február 11-én indul, a mintegy 2,5 millió érintett így 370 milliárd forint pluszpénzt vehet fel.

Orbán Viktor miniszterelnök 2021 novemberben jelentette be, hogy a nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémiuma után 2022-ben nemcsak a 13. havi nyugdíj második részlete, hanem a teljes 13. havi nyugdíjat érkezik.

 

Forrás: hirado.hu