Érdemes rendszeresen spórolni – Egy hónapnyi tartaléka van a magyaroknak
Érdemes rendszeresen spórolni – Egy hónapnyi tartaléka van a magyaroknak

A magyarok harmincöt százaléka egy hónapig tudná eltartani magát fizetés nélkül – derül ki az egyik pénzintézet legutóbbi felméréséből. A kutatás szerint a megkérdezett 30–59 éves korosztály tagjai átlagosan hét hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, a válaszadók majdnem negyede viszont legfeljebb három hónapig lenne képes finanszírozni az életét. A pénzügyi tanácsadó javaslata alapján szinte mindegy milyen módon, de érdemes minden hónapban spórolni.

Szabály természetesen nincs arra, hogyan spóroljon valaki, de sokan használják az 50/30/20 elnevezésű stratégiát. A technika nevében a számok az arányokat jelentik. Akik ezt a stratégiát alkalmazzák, azok a fizetésük 50 százalékát a havi fix kiadásokra fordítják, ilyen például a lakásbérlés, a rezsi, valamilyen törlesztőrészlet, esetleg biztosítás vagy a közlekedésre szánt összeg. A 30 százalékba a változó kiadások kerülnek, ide tartozik többek között a bevásárlás, szórakozás, hobbi, és az egyéb szolgáltatások is, mint például a fodrász. A maradék 20 százalék pedig az úgynevezett védett összeg, ennyit érdemes félretenni, de egyes vélemények szerint a havi 10 százalék is elegendő lehet, de egyértelműen minél nagyobb összeget tud valaki megspórolni, annál felkészültebb lehet bármilyen váratlan helyzetre.

Befektetési lehetőségek

Azok, akik már rendelkeznek valamilyen tartalékkal, az infláció miatt ne a szekrényben tárolják, mondja a pénzügyi tanácsadó.

Vannak kutatóintézetek, amelyek kockázatok szerint javasolnak bizonyos lehetőségeket. Állampapírok, kincstárjegy, de a lakásvásárlás is befektetés. Az állampapír az, amit azt tudom mondani, hogy kis kockázattal még valamit hoz is a konyhára, nem megy mínuszba a takarék összege és hamar likvid, vagyis egyszerűen hozzá lehet jutni

– tette hozzá dr. Fazekas Sándor.

Kockázat, hozam, likviditás

Nemzetgazdasági szempontból is fontos a takarékosság, ha valaki például állampapírt vásárol, akkor az államot támogatja, ha pedig bankban helyezi el az összegét, a pénzintézeteket segíti – tette hozzá Fazekas Sándor.

Nagyon fontos a kockázat, a hozam és a likviditás. Ez a három együtt soha nincs meg, mert valamelyik csorbát szenved. Ha kockáztatok, többet kapok, ha kevesebbet kockáztatok, akkor nincs annyi hasznom, tehát úgy, hogy mind a három szuper legyen, olyan nincsen

– folytatta a tanácsadó.

Kevesen takarékoskodnak

Egy tavaly decemberi felmérés alapján a 30 és 59 évesek átlagosan hét hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, de az átlagba beleszámít az is viszont, hogy a megkérdezettek harmada mindössze 1 hónapig tudná eltartani magát fizetés nélkül. A takarékoskodásban az segít a legnagyobb mértékben, hogy évek óta emelkednek az átlagbérek az ország egész területén.