Érdemes a pacsirtákat figyelni ma, Zsuzsanna napján

A népi megfigyelések alapján, ha ma dalra fakadnak a pacsirták, akkor közel már a tavasz. Az alábbi képen látható madárnak szurkolhatnak a kellemes, tavaszi időt várók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a hét második felében lehűlés következik, a hétvégére 0 és 5 fok közé esnek vissza a nappali maximumok, éjszaka pedig lesz ahol -8 fokig süllyed a hőmérséklet.

A következő hét elején azonban újabb enyhe idő valószínű, melegfront vonul át a Kárpát-medencén.

A legenyhébb tájakon ismételten 10 fok fölé melegszik a levegő, gyakorlatilag ezúttal a hűvösebb, hidegebb idő az átmeneti, amely megszakítja az általában átlagnál enyhébb időjárást.

Kedd délután többnyire derült vagy gyengén fátyolfelhős, csapadékmentes időre számíthatunk. A köd, illetve a rétegfelhőzet fokozatosan mindenhol feloszlik, a légmozgás mérsékelt marad. A csúcshőmérséklet jobbára 10 és 17 fok között alakul, de a tartósabban ködös tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Szerda éjjel az északkeleti országrészben nagyobb területen, másutt pedig foltokban köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet képződik. Emellett az éjszaka második felében már megnövekedhet másutt is a felhőzet, csapadék ugyanakkor nem várható. Hajnalban már megélénkülhet az északnyugatira forduló szél, a hőmérséklet hajnalban +3 és -4 fok között alakul.

Az éjszakát követően szerdán napközben a változó felhőzet mellett többórás napsütés várható.

Reggel, délelőtt helyenként ködfoltok még előfordulhatnak, néhol záporeső is kialakulhat. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, északon erős széllökések is kialakulhatnak. A nappali csúcsértékek általában 9 és 14 fok között alakulnak, de északkeleten ennél hűvösebb is lehet.


Forrás: hirado.hu