Erasmus+: Nyolc ország fiataljai a környezetért

A hulladékmentes életmód a témája annak az ERASMUS+ programnak, melynek során hét ország fiataljai érkeztek Magyarországra. A nyíregyházi Vásárhelyi Pál Technikum 2022-ben pályázott és nyert egy mobilitási programot. Közel félszáz európai diák, illetve pedagógus érkezett városunkba, hogy élményeket és tapasztalatokat szerezzenek. Kedden délelőtt fogadták a vendégeket a városházán.

 

A zero waste, vagyis a hulladékmentes életmód egyenlő a fenntartható világgal. E téma köré épül az ERASMUS+ mobilitási programja, melyet a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskolája nyert el. A zero waste az egyik legfontosabb mozgalom, amely Földünk megmentéséért indult. A környezetszennyezés napjaink egyik legégetőbb problémája. A jégsapkák olvadnak, tengereink és óceánjaink szép lassan megtelnek hulladékkal, a levegő pedig egyre szennyezettebb.

Szerencsére kedvező fejlemények is akadnak, ezek egyik ékes példája a zero waste mozgalom a mesterségesen létrehozott hulladék ellen. Spanyol, olasz, török, észt, cseh, lengyel, valamint francia diákok és tanáraik érkeztek városunkba, hogy tanulmányozzák e fontos kérdést.

„Nagy problémának látom, hogy az emberek nem eléggé környezettudatosak. Mindenki autóval jár, nagy a szén-dioxid-kibocsátás, ami rontja a levegőt, és hozzájárul a globális felmelegedéshez. Gond, hogy nincs mindenhol teljes körű hulladékhasznosítás, nincs általános újrahasznosítás. Ezt a problémát meg kell oldani! Kíváncsi vagyok arra, hogy itt hogyan csinálják, mennyire klímatudatosak a magyarok. És szeretné megosztani nézőpontját a mostani fiatalokkal, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után”

– fogalmazott Thomas Lannen, a cseh fiatalember. A hazaiakkal együtt nyolc ország fiataljai találkoztak a Városháza Krúdy termében, ahol az alpolgármester fogadta a vendégeket. 4-4 diákot és 2-2 pedagógust fogadott a Vásárhelyi Pál Technikum. 

„Hogyan tudják a Földet megmenteni nemcsak saját maguknak, hanem gyerekeik és unokáik számára. Középiskolás generációról beszélünk, ahol ez egy központi téma. Nemcsak Közép-Európából, de Csehországból, Lengyelországból, és a déli országokból is érkeztek. Törökországból, Olasz- és Spanyolországból, illetve Franciaországból, sőt van egy északi vendég Észtországból is, úgyhogy nagyon vegyes a felhozatal. Nagyon fontos az, hogy különböző országokban különféleképpen reagálnak a környezetszennyezésre, különbözőképpen tanítják a gyerekeket arra, hogyan óvják és védjék környezetüket”

– nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester. Mindenkor, sok mindenkitől lehet tanulni, tapasztalatot szerezni. Az alpolgármester beszélt a város törekvéseiről, hulladékkezelő programjáról, arról, hogy évente több száz fát és cserjét ültetnek. Az eredmény attól is függ, hogy a gyerekek a családban mit tapasztalnak, milyen értékrend szerint nevelkednek. Ajánlotta a vendégeknek a sóstói látnivalókat, majd megmutatta a város imázsfilmjét. De tud arról, is hogy milyen képzés folyik a vendéglátó, Vásárhelyi Technikumban.

„Az iskolában megtanulják a gyerekek azt, hogyan lehet gumit – ami nem a legtermészetesebb anyag – úgy felhasználni 100%-ban, hogy ne legyen belőle egy kupac szemét. De gyártanak környezetbarát festékeket is. Ilyeneket egyébként látni lehet, amikor a gyerekeknek az arcfestést csinálják. Van olyan programjuk is a vendégeknek, hogy kimennek a múzeumfaluba, ahol ilyen festékkel ismerkednek meg. A vízgazdálkodásban is vannak olyan módszerek, amelyek megoldják, hogy abszolút tiszta legyen a víz. Maga az iskola – és a szakja is – propagálja a témát, és olyan mérnököket nevel a magyar társadalomnak, akik fontosak lesznek 10-20-30 év múlva is, és nemcsak hazánkban, hanem egész Európában is”

– tájékoztatott az alpolgármester. A négynapos program hétfőn Budapesten indult, ezután érkeztek a Városházára, aztán az iskolába. A múzeumfaluban festéket állítanak elő gyümölcsökből, természetes anyagokból. Ebből készülnek aztán rajzok arról, hogyan lehet megmenteni a Földet.

Kapcsolódó galéria

Erasmus+: Nyolc ország fiataljai a környezetért