Épül, szépül Nyíregyháza gyöngyszeme

Zajlanak a 2,1 milliárd forint összértékű Fenntartható és komplex szolgáltatásfejlesztés Sóstógyógyfürdőn elnevezésű projekt munkálatai az üdülőövezetben. Ennek keretein belül már a tavalyi évben elkészültek a terek, a központi park, a tó körüli sétány, valamint új megállási lehetőségekkel bővült az állatpark és a Parkfürdő melletti parkoló. Tavaly fejeződött be a múzeumfalu körüli burkolat építése, a skanzen előtti parkoló rendbetétele, valamint a Pálinkaház is. A fejlesztéseknek ezekkel nincs vége, idén új munkálatok kezdődnek: a projekt elemeként tervben volt a Katlan rendbetétele, ám tulajdonjogi problémák miatt felszabadult egy jelentős összeg és 250 millió forint értékben más projektelemeket dolgoztak ki a szakemberek. Miután módosították a támogatási szerződés dokumentumait, közbeszerzési eljárások után megköttettek a szerződések.

 

Csónakház és a sziget

 

Ezek értelmében teljesen megújul a Csónakház, a sziget és annak hídja. Mindezek mellett a Csónak utca és Szódaház utca kereszteződésében lévő erdős területen egy központi parkot, valamint egy olyan játszóteret alakítanak ki, ahol a nagyobbak is eltölthetik szabadidejüket. A kikapcsolódást kézilabdapálya és kosárlabdapalánk is segíti a jövőben. Ezen a területen már megkezdődtek a munkálatok: zajlanak a földmunkák és a szegélykövezés, két és fél hónap múlva pedig befejeződik a terület építése. Az új játszóparkban térfigyelő kamerarendszert is kiépítenek a szakemberek, hiszen az ott elhelyezett értékeket védeni kell a vandáloktól. Bizonyított, hogy amióta a központi parkban is kamera működik, azóta kevesebb rongálás történt. Meghosszabbítják az Igrice sétányt a város felől, hogy az Igrice patakon keresztül a futók is becsatlakozhassanak a tó körüli pályába. Az Igrice sétány építési munkálatai két-három héten belül kezdődnek meg.

Dr. Podlovics Roland, projektvezető a beruházásról azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, arra törekszenek, hogy mindig szakaszosan zárják le a területeket azért, hogy minél kevesebb közterületet vegyenek el a városlakóktól és a turistáktól. A projektvezető hozzátette, a sziget rekonstrukciója várhatóan két-három hét múlva megkezdődik, első ütemben a tervek szerint csak részlegesen zárják le a szigetet, majd amikor annak belsejében a sétányok és a stégek megújítására kerül sor, valamint utcabútorok, kandeláberek elhelyezésére, ezt követően – a hídrekonstrukció idejére – az emberek biztonsága érdekében teljesen lezárják a szigetet.

A Csónakházat várhatóan július második felében építik újra, augusztus közepére pedig már használni tudják azok, akik Sóstóra érkeznek. Ezek az új elemek. Mindezeken túl a revitalizációs sétánynak, amely a Parkfürdő parkoló melletti és az Aquarius közötti területet öleli fel, a munkálatai a szennyvízcsatorna átépítése miatt ütköztek akadályba. Június elejére elkészült a szennyvízcsatorna, és az elkövetkező időszakban már ezek a munkálatot sem zavarják a pihenni vágyók nyugalmát. A területen a vállalkozó térkövezési feladatokat végez, a kiszolgálóépületekkel párhuzamosan pedig ezt a sétányt július 20-a körül átadják, így megszűnik Sóstó központjában a munkavégzés.

 

Új gyógyászati szárny

 

Az élményfürdő gyógyszárny részlege is elkészült, már megtörtént a műszaki átadás-átvétel, jelen pillanatban a beköltözés zajlik. Két héten belül pedig a Fürdőház gyógyászata már az új, korszerű épületben várja a gyógyulni vágyókat. A projekt keretein belül munkálatok zajlanak a Nyíregyházi Állatparkban is, ott egy olyan kalandpark készül, ahol 8–12 méter magasságból, egy előre meghatározott pályán keresztül tekinthetik meg a látogatók az állatpark különleges élőlényeit. Ennek a fejlesztésnek a munkálatai várhatóan július közepére fejeződnek be, majd a zárómunkák után, augusztus elején a birtokukba vehetik a látogatók a kalandkomplexumot is.

Mikita Eszter