Épül a borbányai görögkatolikus templom - Helyére illesztették a kupolákat
Fotó: P. Tóth Nóra

Helyére illesztették a kupolákat az épülő új borbányai görögkatolikus templom tetején. Az 5,1 m-es átmérőjű, 3,5 tonna súlyú nagy kupolát 15,32 m magasba, a 3,16 m-es átmérőjű, 1,4 tonnás, kisebb kupolát 16,21 m magasba emelte a daru.

A borbányai görögkatolikus egyházközség harminc éve vágyakozik saját templom után. Tavaly április 24-én végre megtörtént az első lépés ennek beteljesítéséhez: lerakták az alapjait annak a templomnak, mely formavilágában a 11. századi feldebrői altemplomhoz hasonló. A 2020 pünkösdjén megrendezett ünnepélyes alapkőletétel után idén február 19-én a harangtoronyra és a templomhajók kereszteződésénél található központi épületrész fölé kupolákat illesztettek.

Decemberben már álltak a templomfalak: a hívek karácsonykor ebbe a térbe gyűltek össze karácsonyi zsolozsmát végezni, kántálni, bár akkor még csupán az ég boltozata borult a kupola helyén Nyíregyháza legújabb görögkatolikus templomára tetőként.

„Nagyon hangulatos volt, még az eső is esett, s mi mécsesekkel, gyertyákkal bevilágítottuk a teret.” – mondta az építkezés elindítója, dr. Janka György atya, a borbányai közösség lelkipásztora. A szabad levegőáramlás miatt olyanok is eljöttek együtt imádkozni, akik a járványhelyzetben zártabb terekbe – veszélyeztetettségük okán – nem szívesen mentek volna. „Több, mint százan voltunk, s szinte mindenki meghatódott” – emlékezett vissza parókus atya.

Hellyel-közzel a tervek szerint halad az építkezés, nagyobb szünetekkel sem kellett megszakítani a folyamatot, s „bár a pandémia miatt nem tudunk szívünk szerint összegyűlni, programokat szervezni, együtt örülünk a templomunknak” – fejezte ki örömét a hívek nevében is György atya.

A munkálatok ebben az időszakban várható lépéseiről is beszámolt: ablaksor behelyezése a kupolába, végleges tetőlemezelés, csatornázás, a falak külső vakolása, épületgépészet, víz, villany bevezetése, burkolások, falak belső vakolása, a főbejáratnál díszburkolat kialakítása. Remények a közösség az idei karácsonyt már az elkészült templomban ünnepelheti. A falak díszítő festése és az ikonosztázion elkészítése egyelőre csak távoli terv, viszont már készülnek a most felhelyezett kupolákra a díszes, aranyozott keresztek és a gömb.

A harang kupolája 3,14 m átmérőjű, 1,4 tonna súlyú; a daru 16,21 m magasban helyezte a torony tetejére. A 3,5 tonna súlyú, nagyobb kupola, melynek 5,1 m az átmérője, 15,32 m-en foglalta el végleges helyét.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Kapcsolódó galéria

Épül a borbányai görögkatolikus templom