Engedd élni!

Mindenki hallott már a trópusi esőerdőket vagy a korallzátonyokat fenyegető veszélyekről, de a biodiverzitás napján a programszervezők a körülöttünk élő világra fektették a hangsúlyt, hiszen a városiasodás, az egyre intenzívebb mezőgazdaság miatt Európa őshonos állat- és növényfajai is komoly veszélyben vannak.

 

BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG EGYSÉGBEN

 

Dr. Papp Endre, az állatpark igazgatóhelyettese elmondta, a biodiverzitás ma egy központi fogalom, amikor a környezetvédelemről, a természet megóvásáról, vagy a fenntartható fejlődésről beszélünk. Maga a szó biológiai sokféleséget jelent, hiszen a környezetvédelem alapvető célja az, hogy a természeti rendszereket egységükben óvjuk.

 

ELÜLTETTÉK AZ ÉV FÁJÁT IS

 

A Nyíregyházi Állatpark a nemzetközi Engedd élni kampányhoz csatlakozva hazánk őshonos növény- és állatvilágát mutatta be a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja, a kétéltű és hüllővédelmi szakosztálya, a Nyírerdő Zrt., valamint a park zoo-pedagógusai és botanikusai segítségével. Az érdeklődők betekinthettek a Magyarországon élő hüllők és kétéltűek rejtett életébe csakúgy, mint a körülöttünk élő madárvilág titkaiba. Elleshették a kosárfonás vagy a csuhébaba-készítés fortélyait és ügyességi játékok keretében megismerhették a növény- és állatvilág kapcsolatait. Megtudhatták, mi az a darázs garázs, és azt is, hogy ők mit tudnak tenni a közvetlen környezetükben élő növények és állatok segítésére. Volt növényültetés, de a tanösvényen megismerkedhettek a hazai erdőket alkotó fafajokkal is. Szó esett az év madaráról, a harisról, és hagyományosan elültették a 2016-os év fáját, a mezei szilt.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Sóstó Zoo)