EMMI: A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez

A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van,  csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz. 

Az új koronavírusos betegek ellátását az erre kijelölt kórházak  végzik, a járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket a kórházak  folyamatosan végzik, és emellett továbbiakban is biztosítják az kórházi oltópontok működését.

Ahogy a mai Kormányinfón is elhangzott, a kormány arról  is döntött, hogy jövő hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, ez természetesen a kórházakra nem vonatkozik.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol a koronavírusos betegek ellátására elkülönített ágyszám 50% alatt van.
A koronavírusos betegek ellátását az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai irányítása alatt működő Országos Kórházi Főigazgatóság az irányító intézmények bevonásával a szükségletekhez igazodva rugalmas kapacitástervezéssel osztja fel az irányítási egységbe rendelt kórházak között.

Az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra nem terjed ki, a betegszállításban továbbra is minden mentőegységnek részt kell vennie.

 

Forrás: MTI