Emlékünnepségen tisztelegtek a múzeumalapító Jósa András előtt

 

Dr. Jósa András 149 éve, hazánkban az elsők között alapította meg a Szabolcs Vármegyei Régészeti Egyesületet, vagyis a mai múzeum ősét, mely 99 éve viseli az ő nevét. A közgyűjtemény dolgozói közel másfél évtizedes hagyomány nyomán ünnepelnek december elsején, az alapítás napján, adnak számot munkájukról, a gyűjtemény gyarapodásáról. Idén, ezen a napon megnyílt az intézmény másfél évszázados jubileumi esztendeje.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Kohut Árpád

Az emlékezés most is koszorúzással kezdődött az Északi temetőben.

Jósa András úgy gondolta, hogy be kell világítanunk a múltnak azokba a zugaiba, amelyekről nincsenek írott források, és 149 éve megalapította azt a múzeumot, amire máig büszkék vagyunk.

– szólt a sírkertben Dr. Istvánovits Eszter régész-muzeológus.

Az ő korában általában a gyűjtők a szép tárgyakat gyűjtötték. De ő úgy gyűjtötte ezeket a tárgyakat, hogy Szabolcs megyének az emlékei. Mindegyikről pontosan feljegyezte, hogy hol került elő. Számára nem egy tárgy volt, hanem a múltnak a lenyomata, amelyet meg kellene fejteni, ezért vagyunk rá büszkék.

– fogalmazott a szakember.

A szakmában mindmáig azokkal az osztályozási elvekkel dolgoznak, amit annak idején a hobbi régész, az orvos-doktor Jósa András felállított. A közgyűjteményben legjelentősebb a régészeti anyag, de párját ritkító numizmatikai és arany kincsek is találhatók a Benczúr téri épületben.

Az értékteremtés, amit képvisel a Múzeum, a hagyományaink, amelyek bennem vannak, lehet, hogy egy régi múlt letűnt emlékei, de mi azokból táplálkozunk, azt tanuljuk a történelem és magyar órákon. Tehát azt tanuljuk meg, amit az őseink itt számunkra nyilvánvalóvá tettek, lettetek az asztalra. Az, hogy ez a világ már másabb és másfelé megy – az csak egy dolog. Az embernek az alapkészségei azok a múzeumban fekszenek, tárgyiasult formában.

– így értékelte a közgyűjtemény jelentőségét Dr. Ulrich Attila történész, Nyíregyháza alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Kohut Árpád

A múzeum vezető szakemberei beszámoltak az idei eredményekről, múzeumpedagógiai sikereikről, a gyűjtemény gyarapodásáról. Adományok és vásárlás útján bővült a történeti -, helytörténeti-, képzőművészeti -, irodalmi - és iparművészeti részleg. Régészeti ásatás nyomán templomkutatás, sírfeltárás és lelőhelykutatás zajlott a nyugati elkerülő mentén, Kisvárdán, Mátészalkán, Nyírbátorban és Tiszadobon. A Sóstói Múzeumfalu új néprajzi tárgyai között kiemelkedő jelentőségű egy nyakban hordozható cimbalom, illetve egy múltról beszélő, történelmi értéket képviselő mesebeli szekrény.
A Városházán tartott emlékülésen a múzeum igazgatója megnyitotta a 150. jubileumi esztendőt, mely 2018. december 1-ig tart:

Három kiállítással szeretnénk tisztelegni a 150. évforduló előtt. Ezen kívül kiadványokat szeretnénk megjelentetni műtárgyakkal, kiállításokkal kapcsolatban, tudományos konferenciákkal kapcsolatosan. Erre külön van nekünk egy forgatókönyvünk. Ezen kívül emléktúrákat szervezünk, és nemzetközi konferencia jön létre.

Sor került a 2017. évi Arany 200: A nyelv mágusa ifjúsági pályázat díjkiosztójára, majd délután a rzeszówi testvérmúzeum Megszületett című sopka, vagyis betlehemes időszaki kiállítását nyitották meg a múzeum épületében.

 

Matyasovszki Edit