Emléktábla Dr. Farkas Károlynak – Kiállítás mutatja be a címzetes igazgató életét
Fotó: Szarka Lajos

Táblát avattak Dr. Farkas Károly, az ÉVISZ alapító igazgatójának emlékére szombaton az intézményben. A címzetes igazgató mintegy ötven évet töltött az oktatásban, úttörő szerepe volt többek között a gyakorlati képzés kialakításában. Dr. Farkas Károly életét és munkásságát egy kiállítást is bemutatja a Vásárhelyi Pál Technikumban.

Egymás után helyezték el a koszorúkat Dr. Farkas Károly egykori igazgatója emléktáblája alatt. 1969. szeptember elsején indult az első osztály az Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolában. Az intézmény vezetésével akkor Farkas Károlyt bízták meg. Közel fél évszázadot töltött az oktatásban, az ő nevéhez fűződik, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elindult az úgynevezett 5+1-es képzés, a politechnika bevezetése. Az igazgatónak és a tantestületnek is az volt a célja, hogy a megyében ne csak segédmunkások legyenek, hanem valamilyen szakmai képesítést szerezzenek a tanulók.

Tartalmas életút

Dr. Farkas Károly 1935. április 9-én született Gávavencsellőn, Egerben a Tanárképző Főiskolán, majd Szegeden is tanult, ahol biológiai középiskolai tanári diplomát kapott. Nagykálló híres gimnáziumában tanított pár évig, az 1960-as években Nyíregyháza Városi Tanácsának Oktatási Osztályán dolgozott. Az ÉVISZ alapítására 1969-ben kapta a megbízatást, 26 évig volt az intézmény vezetője. Nyugdíjba vonulásakor címzetes igazgató lett. Szép számban kapott különböző elismeréseket, ezek közül kiemelkedik az ÉVISZ Vásárhelyi-emlékérem és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje. Dr. Farkas Károly 2018. február 17-én hunyt el.

Emléktábla és kiállítás

Az alapító és címzetes igazgató emlékére október kilencedikén tisztelettel és hálával avatott emléktáblát az 1971-ben végzett vízépítő osztály, az ötven éves érettségi évfordulójuk alkalmából az ÉVISZ-ben. A koszorúzás után egy emlékkiállítás is nyílt az intézményben, a vitrinekben megtekinthetőek Farkas Károly bizonyítványai, különböző okiratokat, legmagasabb kitüntetései, családi fotók és korabeli újságcikkek is.

Kapcsolódó galéria

Dr. Farkas Károlyra emlékeztek