Emlékezés és szavalóverseny tette ünnepivé a Költészet Napját Nyíregyházán

Reisinger János Arany János életművéről szóló előadásával már kedden elindult a Váci Mihály Kulturális Központban a költészet napi ünnepségsorozat. Szerdán a Bessenyei téren álló Váci szobornál emlékeztek és koszorúztak az egybegyűltek, majd az intézményben közel 50 diák részvételével zajlott a hagyományos szavalóverseny.

Váci Mihály író – költő is volt, a szellemiségében nagyon komoly hagyatékot hagyott ránk. Szerencsére nemcsak intézményünk, hanem kulturális egyesület is ápolja Nyíregyházán az emlékét. Mi minden évben a haláláról, illetve születésének évfordulójáról is megemlékezünk.

– fogalmazott Mészáros Szilárd, a Kulturális Intézmény igazgatója.

2014-ben jelent meg Váci ismeretlen verseivel az „Emléke őrizetlen nyáj” című kötet, de valóban van még mit kutatni és feldolgozni a költő életművéből az irodalomtörténészeknek.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Vácin túl a kortárs magyar irodalomból is választhattak verset a fiatalok. Az alkotók is úgy vélik, jó ha nem szobornak, hanem hús-vér embereknek tudják a költőket-írókat a ma emberei. Nem valami titokzatos, érthetetlen, távoli szövegnek gondolják a verseket.

Bakos Tamás fehérgyarmati versenyző is számára izgalmas történettel, és izgalmas kérdésekkel érkezett. A „Mit nem értek” sorai a Piroska és a farkas meséje köré építkeznek Nagy Bandó András tollából.

Egy gyerek kérdezget a nagymamájától, hogy mi történt... Piroskának a meséjéről kérdezget. Hogy fért el az anya a farkas hasában, hogy bírta el őket anyóka vaságya.

Váci Mihály költészete örökre beírta Nyíregyháza nevét a magyar irodalom térképére.

– fogalmazott köszöntőjében Nyíregyháza alpolgármestere, ki közgazdászként a vállalkozások világában éli napjait.

A kettő nem zárja ki egymást. Nagyon szeretem a verseket, nagyon szeretem a költőket.

– jelentette ki Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A magyar és az idegen nyelvű irodalmat is, tehát én azt gondolom, ha az embernek jó kedve van, ha az ember szomorú, ha az ember vidám akar lenni, nyugodtan, bátran vegyen elő egy Váci Mihály verseskötetet, egy Petőfit, akár egy József Attilát, de egy Villon is belefér. Mindenevő vagyok. Nagyon szeretem a verseket és azt gondolom, hogy így tud az ember teljes értékű életet élni és kikapcsolódni.