Emberkereskedelemmel gyanúsított férfiakat tartóztatott le a bíróság

Emberkereskedelemmel gyanúsított férfiakat tartóztatott le a bíróság
Hírek a Nyíregyházi Törvényszéktől

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. április 25-én bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban hat gyanúsított letartóztatását rendelte el.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak olyan bűnszervezetet hoztak létre, és irányítottak, amely 2015-től Magyarországról szervezetten szállított külföldre – kiszolgáltatott helyzetű, szerény anyagi körülmények között élő, tőlük anyagi függőségben lévő – magyar nőket azért, hogy prostitúciós munkát végeztessenek velük. A gyanúsítottak a feladatokat megosztották egymás között, egyesek a nehéz sorsú nők felkutatását, beszervezését, mások Németországba szállításukat, illetve ottani munkavégzésük felügyeletét ellenőrizték. A rendelkezésre álló adatok alapján a tíznél több fiatal nőt gyakran testi bántalmazással fenyegetve kényszerítették arra, hogy napi 10-16 órában pénzért, idegen férfiaknak szexuális szolgáltatást nyújtsanak. A gyanúsítottak a kizsákmányolt nők bevételének felét elvették, egymás között elosztották, s luxus életszínvonalat biztosítottak maguknak.

A bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú, társadalomra különösen veszélyes bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja szükségessé teszi kényszerintézkedés alkalmazását. A bűncselekmény jellege, valamint a gyanúsítottak és a büntetőeljárásban részt vevő más személyek viszonya megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, és azt, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megkísérelnék magukat kivonni az eljárás alól, illetve újabb bűncselekményt követnének el. Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a büntetőeljárásban részt vevő tanúkat megfélemlítenék, befolyásolnák, illetve egyéb módon megnehezítenék az eljárás lefolytatását.

A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentett be.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék