Embercsempészés Beregsuránynál – Hamis okmányokkal segítették a körözött svéd férfit

Embercsempészés Beregsuránynál – Hamis okmányokkal segítették a körözött svéd férfit

A beregsurányi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2019. január 5-én 1 óra 20 perc körül egy ukrán honosságú személygépkocsival három külföldi férfi és egy nő. Az úti okmányok ellenőrzése során felmerült a gyanú, hogy az egyik utas által átadott paraguayi útlevélben a bélyegzőlenyomatok hamisak. Az átadott útlevelet a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő okmányszakértő is megvizsgálta és megállapította, hogy abban három átléptető bélyegző is hamis. A külföldi férfit, aki időközben megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól, a rendőrök bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították a határrendészeti kirendeltségre.

Ruházatában egy dél-afrikai útlevelet és vezetői engedélyt is találtak, melyeken szintén a férfi arcképe szerepelt, de más személyi adatokkal.

Az eljárás során megállapították, hogy a külföldi férfi valójában egy 41 éves svéd állampolgár, aki ellen a svéd hatóságok a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt elfogatóparancsot bocsátottak ki. Megállapították továbbá, hogy a gépkocsiban tartózkodó másik három személy - egy ukrán férfi, egy ukrán nő és egy brit állampolgárságú férfi - anyagi haszonszerzés érdekében segítséget akart nyújtani a svéd állampolgárnak az országból való illegális kijutásához. Ellenük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályán embercsempészés bűntette miatt indítottak büntetőeljárást. A svéd állampolgárral szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt külön büntetőeljárás indult.

Elszámoltatásuk folyamatban van.


Forrás: police.hu