Ember a terráriumban – Olvasópróba a Móricz Zsigmond Színházban

Viktor Pelevin kortárs orosz író, A rovarok élete című regényéből születik Nyíregyházán színházi előadás. A darab egyik dramaturgja Závada Péter, rendezője Kovács D. Dániel. A sokműfajú zenés háttér szerzője Csizmás András. A bemutató tervezett időpontja december 11. 

„Egy krími üdülőhelyen alkoholmérgezést kap a helyi lakosság véréből próbát venni érkezett amerikai szúnyog, a ganajtúró bogár saját példájával teszi világossá a fia számára, mi az élet értelme, a hangyalány romantikus szerelemről álmodik, de sivár magány lesz a sorsa, egyetlen lánya is elhagyja” – így szól a színházi programfüzet ajánlójának néhány sora. Hivatkozhatunk La Fontaine állatmeséire vagy arra a felvetésre, hogy ez egy mizantróp, tehát embergyűlölő és természetpárti előadás. Sőt, eszünkbe juthat az esztendőkkel ezelőtt Nyíregyházán bemutatott zenés előadás, a Rovarok.

„Ilyenkor csak tippelni lehet a szerző szándékaira, de azt hiszem, hogy ebből is, illetve Kafka metamorfózisából is erősen építkezett. Valójában nem is állatmesék azok, amelyekkel mi foglalkozunk, hanem ezek az állat-emberek inkább allegóriaként törekednek éppen saját maguk kiválasztotta irányok felé, a fény felé. Nagyon sokszor ezek az éjjeli lepkék, de valójában azt hiszem, hogy a „rovarok” a kisembereknek, az átlagembereknek az allegóriája, akik szeretnének a fény felé törni, és boldogulni az életükben” – nyilatkozta Kovács D. Dániel.

A rendező úgy véli, hogy nem sok köze van a mizantrópiához, az elzárkózáshoz, ugyanakkor az ember ráismer magára és a környezetére. Jellemzően itt is erős az emberek boldogulás iránti vágya.  A rovarok élete jelzett műfaja: színházi előadás. A kortárs orosz író, Pelevin novellafüzére sokféle játékra ad lehetőséget. Sci-fi és posztmodern, realista, vagy akár romantikus is lehet.

Závada Péter író, az egyik dramaturg így tájékoztatott: „Nagyon érdekes Pelevin műve, tényleg egy novellafüzér. Lazán kapcsolódnak egymáshoz ezek a rövid történetek, és egészen izgalmas párbeszédeket ír, tehát van benne valami nagyon csehovi. Olyan, mintha Csehovnak a paródiáját látnánk. Sőt, mintha Csehovot és Kafkát összekevernénk, mert mégis csak rovarokról van itt szó. Mégis ezek a párbeszédek olyanok, mintha csehoviak lennének. A háttérben zajlik valami nagy történés vagy dráma, és közben egészen furcsa, oda nem illő dolgokról beszélnek. Anekdotáznak mindig. Azt gondolom, hogy ez nagyon humorossá is teszi a szöveget, tehát van egy nagyon izgalmas humora.”

Závada Péter dolga az volt, hogy színpadi helyzeteket írjon a novellákból. A darabhoz Csizmás András ír zenét, mely ugyanúgy lesz eklektikus, mint ahogy a novellák is sokfélék.

„Csizmás Andrással dolgozom együtt, és a zene is reményeim szerint annyiféle lesz, ahányféle jelenetet találunk benne, úgyhogy a filmzene–horrorfilmzenétől egészen a finom Erik Satie-i hátterekig ő elég sok mindenben, ráadásul még hangdizájnban, sound designban is elég jól tudtunk együtt dolgozni előző munkáinkban” – folytatta a rendező.

Színházi nyelven kéz- és lábtörést kívánunk a rovarok élete alkotóinak. Azért, hogy ne vesse őket vissza a pandémia, elérjenek a bemutatóig és legyen érdeklődő közönségük is december 11-től a Krúdy Kamarában.