Elsősegélynyújtási nap – Interaktív bemutató Nyíregyházán

A szabályos újraélesztés helyes technikáját is gyakorolták a gyerekek a Szabó Lőrinc Tagiskolában. A lélegeztetés és szívmasszázs mellett számos elsősegélynyújtó módszert ismerhettek meg az alsósok. Az interaktív foglalkozást az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltsége által felkért Egészségügyi Főiskola hallgatói vezették. Az intézményben már hagyomány, hogy elsősegélynyújtó napot rendeznek, idén harmadik alkalommal bővíthették hasznos ismeretekkel tudásukat a tanulók.

 

Fontos, hogy készség szintjén alkalmazzák

 

Gyergyói András, a DOTE Egészségügyi Főiskola Karának mentőtiszt hallgatója azt mondta az eseményen a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ebben az életkorban fogékonyabbak a gyerekek és jobban érdekli őket a témakör.

További képekért kattintson a fotóra!

A bemutatót vezető hallgató hozzátette, gyerekkorban gyakoribbak a balesetek, amikor az emberek nagyon megrémülnek, ahelyett, hogy segítenének egymáson. Gyergyói András azt tapasztalta, ha a gyerekek most megtanulják a helyes ellátási módot, akkor a későbbiekben készség szinten tudják alkalmazni az elsősegélynyújtást.

 

Sebkezelés és kötözés

 

A bemutató foglalkozáson sérülésfajtákat, vérzéstípusokat, valamint azok ellátási módjait, és különböző kötözéseket tanulhattak meg az érdeklődő gyerekek. Olyan információkhoz jutottak, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak.

[REKLAM]

Egy esetleges vészhelyzet esetén bizonyítottan jobban mernek segíteni azok, akik valamilyen elsősegélynyújtási képzésben már részt vettek.
Az egészségnapon a tanulók nem csupán konkrét problémákra készültek fel, hanem a közelgő Szívünk Napjáról is megemlékeztek. Ezt minden évben szeptember utolsó vasárnapján rendezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány azért, hogy felhívják az emberek figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéseire.

Mikita Eszter