Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni az új típusú Pfizer vakcinát

Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinát. Jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt,  eddig 109 ezer adag érkezett belőle hazánkba.

A lakosság  jövő héttől veheti fel a Pfizer új típusú emlékeztető oltást a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is.

Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább 4 hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Magyarország összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag -  ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61%-a vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is felvette.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu