Elkezdődtek az erdősítési munkák a Sóstói-erdőben

A fakitermelés még az elmúlt évben befejeződött, a faanyagot elszállították, a vágástakarítás és a talajelőkészítés is véget ért. Az őshonos, lombos fafajokkal elkezdődött az erdősítés a területen. A munkát csemeteültetéssel végezik, hektáronként mintegy 10.000 csemetét felhasználva. Ez többségében kocsányostölgyet jelent, de a változatos, a Sóstói-erdőre jellemző fafajösszetétel elérése érdekében elegyfa csemetéket, vénic szilt, mezei juhart, vadalmát, vadkörtét, epret, ezüst hársat, tatár juhart, nyírt, zselnice meggyet is ültetnek.

Ahogy a korábbi munkavégzések idején, most is várjuk az érdeklődő óvodás- és iskolás csoportok, valamint önkéntesek jelentkezését a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában, ha szeretnének segíteni az erdősítésben.

– tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

Az elegyes erdőre természetvédelmi szempontból is szükség van, de igyekeznek a parkerdő rendeltetéséhez illő fajokat választani. Ilyenek például a vadgyümölcsök, illetve a szépen virágzó-, illetve lombszíneződő fajok. Az erdőfelújítást átmenetileg be kellett keríteni, hogy elkerüljék az őz károsítását. A munkavégzés miatt kérik a városlakók megértését.


Szoboszlai Tibor