Elkezdődött a téli szezon a NYÍRVV-nél is!

Elkezdődött a téli szezon a NYÍRVV-nél is!

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk végezni munkánkat a szervezettség mellett több előírást, valamint az adott időjárási helyzethez alkalmazkodó síktalanítási technológiát is be kell tartanunk.

A hóesés kezdetekor az első fázisban alásózás művelete történik 1-3 cm vastagságnál a hó letapadásának megelőzése érdekében, így az nem tud jégréteggé képződni. Ezt követően, ha a hó vastagsága eléri az 5-6 centimétert, a Társaságunk munkatársai újra elindulnak a hókotró gépekkel, letolják a havat, latyakot és újrasózzák a felületeket.
Először a tömegközlekedési és főutakon végzünk munkálatokat, majd a bekötő- és mellékutak következnek, legvégül a kevéssé forgalmas burkolt és burkolat nélküli utak zárják a sort.

Folyamatos hóesésnél problémát okoz a visszafehéredés- visszahízás jelensége, amit a hó folyamatos hullása, utánpótlása okoz. Ilyen esetben a hóesés befejeztéig a legfőbb teendő, és egyben egyetlen lehetőség a rátaposás megakadályozása, valamint a hó vastagság kritikus szint alatt tartása. Ez ha lassabb sebesség mellett is, de biztosítja az utak járhatóságát.
Fentiek betartása azért rendkívül fontosak, mert a folyamatos tolással könnyen gyengíthetjük a só olvasztó hatékonyságát, mely időben kitolja a védekezést és emellett gazdaságtalan is.

Ezt követően kollégáink újrasózzák az utakat és járdákat, amely segít abban, hogy a folyamatos hóesés idején az új réteg hamarabb olvadjon. Így maradnak közlekedésre alkalmasak az utak.

A hókotró gépek körzetekre bontva kezdik el munkálataikat, az első és második körzet egy hószolgálati gépnek 6-8 órát vesz igénybe. A harmadik és negyedik körzet bejárása pedig 7-9 órát ölel fel.

A NYÍRVV munkatársai folyamatosan dolgoznak, hogy minél hamarabb járhatóak legyenek az utak hó helyzet esetén.
Kérjük a városlakók türelmét, valamint az utakon nagyobb figyelemmel és körültekintően vezessenek, és hosszabb menetidővel számoljanak.


Forrás: NYÍRVV