Elkezdődött a tanszervásár – A papír-írószer boltokban is visszaesett a forgalom
Fotó: Szarka Lajos

Több tízezer forintba is kerülhet egy első osztályos tanévkezdése. A szülők a legtöbbet az iskolatáskára költenek, a megfelelő kialakítású darabok akár 30–40 ezer forintba is kerülhetnek. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is ingyen tanszercsomagot ad több mint 4400 alsósnak, a nemzeti köznevelési törvény módosítása alapján pedig ősztől ingyen tankönyvet kap valamennyi diák.

 

Egyre többen látogatják a papír-írószer üzleteket augusztusban, a családok jelentős kiadása az évkezdés előtt a tanszervásárlás. Egy átlagárat nehéz meghatározni, hogy mennyibe kerül egy komplett írószercsomag, az is befolyásolja, hogy melyik évfolyamot kezdi a diák, valamint a felhozatal is széles a boltokban.

Eltérő árak

Ceruzát már 30 forintért is lehet venni, átlagárban olyan 70–80 forintba kerülnek, de még egy ilyen alapvető írószer is lehet jóval drágább a kinézetétől függően, az írószerben közel 600 forintért is találtunk ceruzát. Hasonló a helyzet egy vonalzókészlet esetében is, 150 és 1600 forint között mozognak az árak, egy körzőre pedig 340 forinttól egészen 7000 forintig költhetnek a szülők. A füzetek esetében is hasonló a helyzet, sima A5-ös füzetet 65 forintért is lehet venni, ennek a spirál változata akár 1300 forintba is kerülhet. Tolltartók között is lehet válogatni, sima, két- vagy háromemeletest is kínálnak, 900-tól 6000 forintig. Mint minden mást, a trend az írószerek árát és kínálatát is befolyásolja. A boltok évfolyamokra lebontva listát készítenek az általában szükséges iskolaszerekről, ezzel is segítve a szülőket a vásárlásban.

Modern iskolatáskák

Az első osztályok bevásárlásánál a legnagyobb kiadást az iskolatáska jelenti. A táskáknak általában dobozos a kialakítása, könnyen záródnak és a belső elrendezése is praktikus – ezeket tudja egy modern, jó iskolatáska. Az ilyen extrákat azonban meg kell fizetni, kialakításától és márkájától függően akár 30–40 ezer forint is lehet egy iskolatáska.

Visszaesett a forgalom

A koronavírus-járvány természetesen a papír-írószer boltokra is hatással volt, jelentős volt a forgalomcsökkenés.

„A gyerekek nem jártak iskolába, kevesebb minden kopott, kevesebb minden fogyott, nem kellett úgy pótolni. Most még nem érezzük a hatását teljesen, nem tudjuk teljesen lemérni, nem telt még el annyi idő. Annyit látunk, hogy a szülők jönnek most a gyerekekkel, mindenki maszkban van, válogatnak az új termékek között. Mindenki úgy készül, hogy iskola lesz, mi is ebben reménykedünk” – mondta Csalami István, a Nyír-Pen Kft. ügyvezetője.

Tanszercsomag az önkormányzattól

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkező alsó tagozatos általános iskolai tanulók részére idén is nyújt tanszercsomag formájában iskolakezdési támogatást. Előzetes felmérés alapján idén 4461 kisdiák részesül ebben, a nettó 1500 forint értékű tanszercsomagban az évfolyamoknak megfelelő füzetek és írószerek találhatók majd.

Ingyen tankönyv

Júliusban elfogadta az Országgyűlés a 2021. évi költségvetést, ez alapján ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény módosítása. A tankönyvellátás eddig az 1–9. évfolyamon volt ingyenes, a döntés most ezt terjeszti ki mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az intézkedésre idén 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kapcsolódó galéria

Tanszervásár 2020