Vízosztás a hőségben – 9 és 21 óra között működnek a párakapuk a belvárosban
Fotó: Szarka Lajos

1500 palack ásványvizet osztottak ki a hőségben szerdán napközben, Nyíregyházán. A belvárosban közlekedőknek a Közterület-felügyelet munkatársai kínálják a folyadékot. Az előrejelzések szerint csütörtökön tetőzik majd a kánikula, a hőség miatt hosszabbított üzemidővel, reggel 9 és este 9 között működnek a párakapuk a Kossuth téren.

 

Szinte mindenki átsétál a párakapun a Kossuth téren, a hőségben nagy segítség, hogy két helyszínen is működik ilyen a belvárosban. Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot a héten. A hőmérők szerint 36 fok volt Nyíregyházán szerdán délben.

„Szerintem hirtelen jött a meleg, lehetne egy kicsit hűvösebb, mert ez a negyven fok nagyon meleg” – így nyilatkozott Böszörményi Csabáné, aki az árnyékban pihent a Kossuth téren. „A kicsiket naptejjel kenjük be, én inkább hűvösbe húzódok a picivel, de a medence is segít” – ezek pedig Sztankó Bea trükkjei a hőség ellen.

Vízosztás a belvárosban

A hőségben nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos a folyadék, leginkább a víz fogyasztása. A belvárosban minden évben szerveznek vízosztást a hőségben, szerdán például 1500 palack hűtött ásványvizet osztottak ki a Közterület-felügyelet munkatársai dr. Kovács Ferenc polgármester segítségével. Az önkormányzat és intézményei, kiemelten a szociális és egészségügyi intézmények, fokozott figyelmet fordítanak a rászoruló személyekre és családokra az extrém időjárási viszonyok miatt is.

Segít a Periféria Egyesület

A diszpécserszolgáltatás feladatait Nyíregyházán az önkormányzat megbízásából a Periféria Egyesület látja el, tájékoztatásuk szerint a vörös kód ideje alatt a bentlakásos intézmények kötelesek az intézménybe érkező hajléktalan személyeknek, rászorultaknak életük és testi épségük megóvásához szükséges mértékben a pihenés lehetőségét, valamint a kiszáradás megelőzése érdekében folyadékot biztosítani. A rendkívüli hőség miatt meghosszabbított üzemidővel, reggel 9 órától este 21 óráig működik a belvárosban kihelyezett két párakapu, a városüzemeltetési társaság 39 ivókutat is működtet.

Jó tanácsok

„Elsősorban vigyáznunk kell magunkra, de a kicsikre, gyerekekre, akár a családban, akár a szomszédságban, főleg akik egyedül élnek, mert az idősekre még nagyobb veszélyt jelent ez. A mi önkormányzati rendszerünk felkészült erre, folyamatosan adjuk a tájékoztatást, kérek mindenkit, hogy az ajánlásokat vegyék komolyan, nemcsak az alapellátási igazgatóság, hanem az Idősügyi Tanács is megfogalmazta az idősek felé, hogy mit javasol, mire vigyázzunk. És ilyen időben, főleg 11 és 16 óra között ne menjünk a szabadba, mert ez komoly következményekkel járhat” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester a vízosztás közben.

Ilyen tanácsok például, hogy otthon használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt, lehetőleg éjszaka szellőztessünk, kerüljük a megterhelő fizikai munkát, viseljünk világos, bő ruhát és ne csak akkor fogyasszunk folyadékot, ha szomjasak vagyunk.

Jön a hidegfront

Az előrejelzések szerint csütörtökön tetőzik majd a hőség, akkor valóban elérheti a 40 fokot a hőmérséklet. Enyhülésre szombaton lehet számítani, péntek estére jön majd egy hidegfront térségünkbe.

Kapcsolódó galéria

Ingyenes ásványvíz osztás 20210623