Elkészült a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola épülete
Elkészült a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola épülete

Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyházán  - pályázat 4. ütemében  elkészült a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola épülete a Huszár telepen, közel 100 milliós beruházás nyomán. A szociális és kulturális hátrányok leküzdésében is óriási szerepe lehet a megújult épületnek.

A köszöntők után Szocska A Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke avatta fel az iskolát és mondott áldást az épületre, a benne élőkre. Megköszönte, hogy szolgálatot teljesíthet itt az egyház nem csak a gyerekek és pedagógusok, de a körzetben élő felnőttek, szülők lekéért is.

Szocska A Ábel püspök, Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye:

Egy épületnek a külső megújítása az mindig szép és tetszetős, de ha az épületnek a belsejében nem olyan munka folyik, és nem olyan lelkület uralkodik,  akkor mit sem ér a felújítás. A görögkatolikus egyháznak ez a belső munka, a lelki plusz a feladata, hogy az itt tanuló diákoknak, és a hozzá tartozó, az iskola kürül élő családtagoknak azt a pluszt, azt a többet, amit egyházunk hagyományain, tanításain keresztül tud biztosítani, megpróbáljuk átadni nekik.

A Sója Iskola 104 diákja  már mind a 8 évfolyom tanul, a diákok fele halmozottan hátrányos körülmények között él. Nem kérdés az intézmény küldetése. Ezen túl tudatos roma pasztorációt tartanak a felnőttek részére az iskola kápolnájában.

Vincze Sándor igazgató, Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola :

Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy a romos, sok helyütt málló vakolatú épület helyett egy esztétikailag is megújult intézményben fogadhatjuk a gyerekeket.  Hisszük, hogy az épített környezet esztétikaja is éppúgy nevel, mint bármi más. Nagyon fontos dolognak tartom a Huszár telepen, és azt a folyamatot,ami elindult a városban,  hogy a területrehabilitáció nyomán is megújulnak az épületek , a mi környékünkön is.

Az iskolában szigetelték a homlokzatot és lábazatot, a pince és padlásfödémet, új kazánokat szereltek fel és hőszigetelt nyílászárókat, emellett napelemrendszert is telepítettek.

Dr. Kovács Ferenc polgármester:

Bár nem vagyunk sem fenntartók, sem üzemeltetők, ebben az évben is 3 iskolára 627 millió forint forrást tudtunkm fordítani. Ide közel 100 milliót a Sója Miklós Iskola felújítására. Kiemelnélm, hogy itt a Huszár telepen a görögkatolikus egyházzal együtt, partnerségben már 8 éve végzünk olyan tevékenységet, aminek az a célja, hogy az itteni gyerekeknek  jobb jövőt biztosítsunk.

Nem csak puszta építkezés történt a lakónegyedben, hiszen tartalmas, szép életre van igényük a gyerekeknek is. Legyen hitük, egészségük a jövőben, ezt szolgálja az a kereszt is, melyet az épület előtt állított fel az egyház. Az iskola tantestülete pedig követi és vigyázza az iskolából kikerülő fiatalok életét, jövőjét.

 

 

Kapcsolódó galéria

Átadták a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskolát