Elkészült a Csillagszem – Fűtéskorszerűsítés, szigetelés és nyílászáró csere

A város többi óvodájához hasonlóan befejeződtek a felújítási munkálatok az Eszterlánc Északi Óvoda Csillagszem Tagintézményében. Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál II-es ütem nyertes projektje támogatásával újult meg az épület.

35 telephelyen, 4 ezer óvodás korú kisgyereket 600 dolgozó nevel Nyíregyházán. A tartalmas pedagógiai munka egyik feltétele a jól felszerelt, korszerű épület. Közel 40 millióért újult meg például a szőlőskerti tagintézmény, a Csillagszem.

Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte:

Itt nyílászáró csere, homlokzati szigetelés, tetőszigetelés történt, illetve bizonyos fűtéskorszerűsítési elemeket hajtottunk végre, amelyek szükségesek voltak. Ez nemcsak szigetelést és energiamegtakarítást jelent, hanem megújulást az óvoda számára. Ez az az óvoda, ahova én is jártam 50 évvel ezelőtt. Ez az egyik legszebb fekvésű nyíregyházi óvoda, ezt nyugodtan mondhatom.

Szükség volt a felújításra a szülők szerint is, hiszen már tavasztól nagy volt a hőség a kiscsoportosok emeleti csoportjaiban, a földszinten pedig hibásak voltak a nyílászárók. Ettől függetlenül mindenki kedvence az óvoda – mondták a szülői munkaközösség tagjai a helyszíni bejárás után. A változás pedig lenyűgöző.

Az egyik szülő, Holpné Varga Éva azt mondta:

Több mint 100 gyerek jár az oviba. Ezek közül kettő a mi gyerekünk, akiket minden reggel idehozunk, délutánonként jövünk értük és biztonságban tudhatjuk őket egész nap. Ez egy hatalmas kincs, ez az óvoda nagyon jó közösség! Az óvónők, az óvodapedagógusok, a dajka nénik egy igazi közösséget alkotnak.

További 10 óvodában zajlott energetikai korszerűsítés bruttó 328 millió forintért, valamint 3 óvodában statikai megerősítésre is sor került, az Állomás úton, Mandabokorban és Butykán. A Családbarát munkába állást segítő intézmények fejlesztése  projekt keretében  - mint már szóltunk róla – 7 óvodát és 1 bölcsődét korszerűsítettek 750 millió forint értékben, melyhez saját erő is társult.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere azt is hozzátette:

Meg kell említenem azt – és erről ritkán beszélünk –, hogy nem csak európai uniós forrásokat használunk felújításokhoz, hanem az idei esztendőben valamennyi intézmény, ideértve óvodák, bölcsődék, szociális intézmény, egészségügyi alapellátás, 350 millió forint saját erős felújításokat, eszközpótlásokat végeztünk, amely jelentős, és megéri, hogy elhangozzon ez a szám.

A felújításoknak köszönhetően idén összesen 17 óvoda újult meg bruttó 1 milliárd 138 milliós összegből, de eszközbeszerzésre is sor került több mint 50 millió forintért. Három intézményben az utolsó simításokat végzik, mely nem zavarja a nevelő munkát – hallottuk a tájékoztatón.

Kapcsolódó galéria

Nyírszőlősi óvodabejárás