Elindult az Iskolakezdés együtt! segélyakció

2000 gyermek iskolatáskáját szeretné megtölteni az Ökumenikus Segélyszervezet a becsengetésig. Húsz hívás a 1353 adományvonalra most tanszercsomagot jelent egy gyermeknek.

Idén is meghirdette Iskolakezdés együtt! segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A szeptember 1-jéig tartó pénzadománygyűjtéssel 2000 olyan hazai rászoruló gyermeket szeretnének támogatni, akiknek már az első becsengetés előtt rosszabbak lennének az esélyei társaiknál, mert családjuk nem tudja biztosítani számukra a szükséges iskolaszereket. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben talán most minden korábbinál több család várja tele aggodalmakkal az őszt. Az Ökumenikus Segélyszervezet mégis hisz abban, hogy az összefogás erejével idén is segíteni tudja azokat a gyermekeket, akik a legnehezebb helyzetben vannak. A 1353-as adományvonalon (500 forint/hívás) és a www.iskolakezdesegyutt.hu weboldalon érkező adományokból személyre szabott, minőségi tanszercsomagokat szeretnének átadni rászoruló gyerekeknek a tanévkezdésig. A legszegényebb gyermekeknek számára e csomagok többet jelentenek ajándéknál: egy jó minőségű tolltartó, füzetcsomag, tornazsák vagy ünneplő ruha esélyt kínál arra, hogy ők is büszkén és örömmel ülhessenek be az iskolapadba.

 


Megtölteni az iskolatáskát - esélyt adni a felzárkózásra
A gyűjtés és a segélyakció részleteiről augusztus 15-én sajtótájékoztató keretében számolt be Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Mint elmondta: tapasztalataik szerint az tanévkezdést megelőző hónap az év azon időszaka, mikor a legtöbb kiadás egyszerre jelentkezik a családokban. Ez egy átlagos helyzetű családnak is kihívást jelent, azoknak pedig, akik nélkülözésben élnek – vagy egy krízishelyzetben éri őket a tanévkezdés – önerőből megoldhatatlan. Egyes nehéz helyzetű családok az élelmiszeren, mások a rezsiköltségen spórolnak tanévkezdéskor, vannak, akik a hitelük törlesztő részletét nem fizetik be ilyenkor időben. A rászoruló családoknak gondot okoz az új ruhák, az iskolatáska, az írószerek, vagy éppen a tornafelszerelések beszerzése. A jelenlegi nehéz, inflációs gazdasági helyzetben ez az év talán még több család számára okoz nehézséget, hogy minden meglegyen az első becsengetésre. Gáncs Kristóf kiemelte: a Segélyszervezet akciója a legszegényebb családoknak szeretne segíteni, annak érdekében, hogy az iskolakezdés számukra se az eladósodásról, hanem a felzárkózás esélyéről szóljon.

A Segélyszervezet iskolásonként 10.000 forintból állít össze az adott gyerekek életkoruk és szükségleteik szerinti iskolakezdő csomagokat, melyeknek értéke a Herlitz Hungária által biztosított egyedi kedvezmények, illetve egyéb felajánlásoknak köszönhetően még jelentősebb értéket képviselnek. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy iparági információk szerint az elmúlt két évben a textiltermékek (táska, tolltartó) árai kb 60%-kal, a papírtermékek (füzetek, rajzlap, írólap) árai 80%-kal, a műanyag áruk (füzetborító) árai több mint 100%-kal, az egyéb termékek (színes ceruza, vízfesték) árai pedig kb. 15-20%-kal nőttek. A kommunikációs igazgató ismertette továbbá, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet már az első becsengetés, azaz szeptember 1-je előtt szeretné eljuttatni a csomagokat a nyár folyamán intézményei látóköréből kiválasztott 2000 gyermek számára. Ennek érdekében a következő két hétben egy nagyon intenzív adománygyűjtő kampányt indítanak, illetve az adományok beérkezésével párhuzamosan elindul a csomagok összeállítása, csomagolása és kiszállítása.  
 
Nem varázslat, hanem az összefogás csodája
A sajtótájékoztatón részt vett Badár Tamás, a szervezet ismert önkéntese, aki néhány bűvésztrükk kíséretében arra hívta fel a figyelmet, hogy a varázslatok világán túl, ahhoz hogy a semmiből valami legyen, ahhoz bizony pénzre – jelen esetben adományokra van szükség. A rendezvényen mutatták be először a Segélyszervezet a közösségi médiába készített új videóját is, mely a kampány Tv szpotjához hasonlóan a varázslat tematikájára épül. Gáncs Kristóf a figyelemfelhívó kampányeszközök üzenete kapcsán elmondta: amiben idén is bíznak, az az összefogás csodája, azaz, hogy ha sok ember emeli fel a telefont és tárcsázza a 1353-at, akkor idén is megtelnek majd a most még üres iskolatáskák.  A 1353-as adományvonal esetében csupán néhány gomb megnyomásával 500 forintot lehet adományozni pár pillanat alatt. „Nagyobb csodákat” pedig az www.iskolakezdesegyutt.hu honlapon lehet tenni az adományozással – tette hozzá a kommunikációs igazgató.


 
Wolf Kati énekesnő, a 12. éve meghirdetett Iskolakezdés együtt! kampány arca egy négygyermekes család történetét ismertetve buzdított összefogásra: Natasa még csak 3 éves, idén megy óvodába. A fiúk Hunor, Buda és Márk viszont már iskolások. Édesanyjuk gyesen, édesapjuk napszámban dolgozik, hogy fenn tudják tartani kicsiny albérletüket. A család számára ebben a helyzetben önerőből megoldhatatlan nehézséget jelentenek az iskolakezdéssel járó többletköltségek. „A 2000 közül ez három gyermek története, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet segítséget nyújt a tanulásban és esélyt kínál a felzárkózásra. Rajtuk és hasonló nehéz sorsú gyerekeken tud segíteni, aki csatlakozik az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt segélyakciójához” – hangsúlyozta az énekesnő.

A rendezvény résztvevői az esemény zárásaként látványos installációként mintegy 100 üres iskolatáskából rakták ki a 1353-as adományvonal számait. A figyelemfelhívó akció azt szimbolizálja, hogy minden adomány számít, hiszen azoknak köszönhetően tudja a segélyszervezet megtölteni a rászoruló gyerekek iskolatáskáit tanszerekkel.
 
Több, mint segély: ESÉLY!

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a gyermekek felzárkózását segítő egész éves munkája támogatására fordítja. 

Kapaszkodó programjának keretében az ország 20 pontján több ezer gyermek számára biztosít rendszeres fejlesztő foglalkozásokat a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez.
 
Így lehet csatlakozni!

  • Él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 500 forint támogatást jelent.

  • Néhány kattintás csupán, s egy bankkártya segítségével tetszőleges összeget lehet felajánlani pár perc alatt a Segélyszervezet www.iskolakezdesegyutt.hu weboldalán.

  • Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz. A közlemény rovatban feltüntetve: Iskolakezdés együtt!

  • nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat.