Elindult a szociális tűzifa program – 5 mázsa tüzelőanyagot kaphatnak a családok
Fotó: Illusztráció

December elsején elindult a szociális tűzifaosztás Nyíregyházán. Egy család maximum öt mázsa tüzelőanyagot kaphat ebben az évben is, a kérelmek felvétele folyamatos a Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül. A veszélyhelyzet miatt telefonon lehet leadni az igényeket, a szállításról mindenkinek saját magának kell gondoskodni.

Keddtől osztják az idei évben a szociális alapon igényelhető tűzifát Nyíregyházán. Az önkormányzat évek óta megszervezi a város közigazgatási területén, hátrányos körülmények között élők számára a tüzelőanyag osztását. Ebben az évben december 1-jétől február 28-áig, a készlet erejéig tart a program.

„Nagyon fontos elsődlegesen az öngondoskodás, ezen felül az önkormányzat tüzelőakciója azokat a legrászorultabbakat próbálja segíteni, akik vagy nem rendelkeznek más fűtési móddal, vagy nincs elegendő jövedelmük ahhoz, hogy beszerezzék a tüzelőanyagot” – közölte a város alpolgármestere, Jászai Menyhért.

Az igénylés menete

A rászoruló családok kizárólag a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatják be igényüket, a veszélyhelyzet miatt ebben az évben a személyes megkeresés helyett arra kérik az érintetteket, hogy telefonon adják le az igényléseket. A kérelmek felvétele folyamatos. Idén is kitermelték a megfelelő mennyiséget, talán még valamivel többet is, ez azt jelenti, hogy négy-ötezer mázsa tűzifa áll rendelkezésre – tette hozzá az alpolgármester.

További információ telefonon kérhető a központ telephelyeinek elérhetőségén, ügyfélfogadási időben:

– Északi telephely, 4400 Nyíregyháza, Május 1. tér 10/A. Telefon: 06-40/444-297.

– Déli telephely, 4400 Nyíregyháza, Vécsey utca 15. Telefon: 06-42/421-169.

– Huszártelepi telephely, 4400 Nyíregyháza, Huszár tér 5. Telefon: 06-42/315-719.

Ezer családnak segítenek

Nagyjából 800–1000 családnak tud segíteni az önkormányzat, egy-egy porció 3-4-5 mázsa, családonként maximum tehát öt mázsa tűzifát lehet igényelni. Jászai Menyhért azt is elmondta, ezer mázsa tűzifát tartalékba helyeznek, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, még márciusban is javában szükség van a tüzelőanyagra, ezzel a tartalékkal a krízishelyzeteket tudják elkerülni. A családok a NYÍRVV Nonprofit Kft. telephelyén, a Tüzér utca 2–4. szám alatt vehetik át a tűzifát, fontos kiemelni, hogy a szállításról mindenkinek magának kell gondoskodni.

Elérhető további támogatások

A pandémiától függetlenül a város szociális rendszere működik, a rászorultakat több módon is segítheti az önkormányzat.

„A szociális ellátórendszerünk működik, a települési támogatásokon belül pénzbeli és természetbeni támogatásokat is nyújtunk. Folyamatosan fogadjuk az igényeket, bíráljuk el és azonnal utalunk a lehető legrövidebb időn belül. Most az olyan eszközöket nem is említem, ami ismeretes, hogy az idősek karácsonyi csomagja vagy éppen a karácsonyi pályázat, most a klasszikus települési támogatásokról beszélek: a gyógyszertámogatás, a lakásfenntartási támogatás, amely például tüzelőre is igényelhető vagy egyéb közműdíjak kifizetésére, vagy éppen a lakbértámogatás” – tette hozzá Jászai Menyhért.

Az elérhető támogatások skálája nagyon szerteágazó, érdemes e-mailben vagy telefonon tájékoztatást kérni az ügyfélszolgálaton. Külön figyelnek az idősekre is, akik ebben a helyzetben akár a bevásárláshoz vagy a gyógyszerkiváltáshoz is kérhetnek segítséget.