Ismét integet az óriás Mikulás – Vízkeresztig lesz a piaccsarnok tetején a Télapó-figura
Fotó: Szarka Lajos

Keddtől ismét integet a Mikulás a Búza téri piaccsarnok tetején. A másfél mázsás Télapó-figura Nyíregyháza jelképévé vált az elmúlt évtizedekben, már a 80-as években is köszöntötte a városlakókat. A hagyományok szerint minden évben december elsejétől egészen vízkeresztig integet az épület tetejéről.

Évtizedek óta Nyíregyháza decemberi szimbóluma az óriás integető Mikulás. A 80-as években született Télapó hosszú éveken át a Kelet Áruház tetejéről köszöntötte a városlakókat, majd ideiglenesen – mondhatni – nyugdíjba vonult. A páréves pihenő után ismét felbukkant a Mikulás, de már új, jelenlegi helyén. Ez annak a vállalkozónak is köszönhető, aki 2013-ban megkereste a városüzemeltetési társaságot és jelezte, hogy az ő telephelyén pihen a másfél mázsás Télapó-figura. Ezután a NYÍRVV munkatársai felújították a Télapót, így évről évre ismét Nyíregyháza karácsonyváró hangulatának részét képezheti.

A hagyományoknak megfelelően december elsejétől integet a Mikulás a Búza téri piaccsarnok tetejéről, kedd délelőtt egy daru segítségével került helyére az óriás figura, majd az integető kart is feltették a NYÍRVV munkatársai. A Mikulás világítást is kap, így este is jól látható marad. A Télapó mögött található fenyőfák a téli erdőt szimbolizálják, melyek felajánlását az idei évben Zajácz Zoltánnak és családjának köszönhetjük.

Hagyomány és ünnep

December 6-a fontos ünnep a gyerekek számára, piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal december ötödike éjjelén, hatodika hajnalán jön a Mikulás. Szent Miklós története szerint a püspök egy szegény család három lányának csempészett be egy-egy arannyal teli erszényt. A katolikus egyházban Szent Miklós püspök emléknapja december 6-a, az ünnep és a legenda kapcsán terjedt el a 19. században, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án.