Elindult a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza – 5 program, ami hétfőn elindult

– A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, „menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április 7-ei számában.)

 – Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor. – Három ütemben hozzuk létre az új gazdaságvédelmi akciótervet. Az első volt a bankhitelek felfüggesztése és a katásoknak való segítése, hétfőtől pedig elindult a második szakasz. A három szakasz összesen 18–22 százaléka lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is – tette hozzá. A költségvetési hiány pedig 2,7 százalék lesz idén.

5 program, ami hétfőn elindult:

1. Munkahelymegőrzés. Rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány a bérköltségek egy részének a megtérítésére.

2. Munkahelyteremtés. Beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.

3. Kiemelt ágazatok támogatása, így a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közlekedés, film és kreatív ipar segítése.

4. Vállalatok finanszírozása. Magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat- és garanciatámogatott hitelek.

5. Család és nyugdíjas elem. Több részletben hozzák vissza a 13. havi nyugdíjat.

 

Forrás: MTI