Elhunyt szeretteinkre emlékezünk

Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, ők már a mostani előttünk álló hétvégén is arra számítanak, sokan fognak kilátogatni a város temetőibe, hogy rendbe tegyék hozzátartozóik sírját (a portánál továbbra is van lehetőség térítésmentesen kölcsönbe venni kisseprűt, kapircsot, gereblyét és locsolót).

Mivel november elseje idén keddre esik, ezért munkarendváltozás lépett életbe és október 31-e, hétfő pihenőnap lesz, vagyis nem kell menni dolgozni. Így akkor várható majd igazi „roham” a város temetőiben, azonban mint azt az ügyvezetőtől megtudtuk, már a 22-ei hétvégétől teljes kapacitással várják a látogatókat. Most még végezhetők sírköves munkálatok a temetőben, azonban október 29. és november 2. között már nem.

 

BŐVÜLŐ KAMERARENDSZER

 

– Az utóbbi hónapokban sajnos ismét tapasztaltunk lopásokat a temető területén – főként a központi ravatalozó urnafalainál. Ennek megakadályozása érdekében a nyíregyházi közlekedési polgárőrök naponta többször is járőröznek, illetve az önkormányzat támogatásával bővítjük a már meglévő kamerarendszerünket is, ami mindenszentekre várhatóan meg is valósul.

 

FOLYAMATOS JÁRŐRSZOLGÁLAT

 

Az igazgató a temető rendjével kapcsolatban elmondta, az október 29-ei hétvégétől november elsejéig a gondnokságon és a szolgáltatóirodában is ügyeletet tartanak majd, és a rendőrség, a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség munkatársai is folyamatosan járőrözni fognak, hogy biztosítsák a rendet, de segítenek a tájékoztatásban is. Mint ahogy azt már a korábbiakban is megszokhatták a látogatók, a várható megnövekedett forgalom miatt korlátozzák a temető gépkocsiforgalmát. November elsején, kedden 7 és 10 óra között még be lehet autóval hajtani, de 11 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni a temető területét, de behajtási díjat nem kell fizetni. A tilalom vonatkozik a mozgáskorlátozott igazolvánnyal/kártyával rendelkező autók behajtására is.

[REKLAM]

Az ügyvezető felhívja a figyelmet arra, hogy a temető korlátozott időben látogatható közterület, ezért az ő felelősségük értékeik megóvása, azok eltűnéséért a temető üzemeltetője nem felelős. A sírkertben elkövetett lopásokkal, rongálásokkal, károkozásokkal és egyéb bűntettekkel kapcsolatban az illetékes rendőrkapitányságon kell feljelentést tenni.

 

SZAKKÉPESÍTÉS NÉLKÜLI VÁLLALKOZÓK

 

– Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ismét megjelentek a temetőben a temetőlátogatókat munkaszerzés céljából megszólító olyan vállalkozók is, akik engedéllyel, szakképesítéssel nem rendelkeznek. Kérjük a tisztelt hozzátartozókat, hogy saját érdekükben győződjenek meg arról, hogy a vállalkozó rendelkezik-e a munka elvégzéséhez szükséges engedélyekkel, megfelelő szakképesítéssel. A temető üzemeltetője és az önkormányzat ugyanis nem tud felelősséget vállalni az esetleges károk, el nem végzett vagy szakszerűtlen munkák tekintetében. Amennyiben a fenti, jogszerűtlen esetek valamelyikével találkoznak a temető területén, jelezzék azt a temető üzemeltetőjének – hangsúlyozta az ügyvezető.

[REKLAM]

Október 31-én, hétfőn 14 órától ünnepi megemlékezést tartanak a Dugonics utcai Hősök temetőjében. Az idei ünnepség református liturgiával kezdődik, majd ezután mécsesgyújtással fejeződik be. A liturgiát Katona Béla református lelkész tartja a temetőben nyugvó elhunytakért.

 

ÚJRA KELL VÁLTANI A SÍROKAT

 

Az 1991-ben temetett vagy újraváltott sírok 25 éves használati ideje, valamint a 2006-ban temetett vagy újraváltott urnafülkék 10 éves használati ideje idén december 31-én lejár, ezért a temetkezési vállalat kollégái a napokban kihelyezik az értesítőcédulákat a sírhelyekre. Amelyik sírhelyet nem váltják újra, annak tulajdona a jogszabály értelmében visszaszáll az üzemeltetőre.

[REKLAM]

– A sírhelyek a temetőkben a közterület részét képezik, ezért csak bérelni lehet azokat, a felépítmény viszont már a hozzátartozó tulajdona. Ha nem történik meg az újraváltás, és nem sikerül a rendelkezővel felvenni a kapcsolatot, egy bizonyos türelmi idő után, amely általában egy év, exhumálásra, majd a sírhely újraértékesítésére van lehetőség. A padok kihelyezésére, cserjék, lugasok ültetésére a temetőben is a közterületre vonatkozó szabályok érvényesek. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, sőt még szigorúbbak is. Cserjék kiültetését, padok kihelyezését engedélyeztetni kell a temetkezési kft. gondnokságán.

 

GYAKORIBB LESZ A KONTÉNERÜRÍTÉS

 

Mivel mindenszentek és halottak napja után sok a mécses és a virág a kukáknál, így a hulladékszállítás is speciális igény alapján történik majd, és a konténerürítés is gyakoribb lesz a város sírkertjeiben. Az ügyvezető arra kéri a hozzátartozókat, hogy a koszorúkat ne dobják majd bele a gyűjtőkonténerekbe, tegyék inkább csak le azok mellé, és majd az üzemeltető elszállítja azokat.

 

NYITVATARTÁS, BEHAJTÁS AUTÓVAL

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy mindenszentek ünnepe kapcsán az Északi temető működési rendjében az alábbi változásokra kell számítani.

2016. október 29-én, szombaton 7.00–20.00
2016. október 30-án, vasárnap 7.00–20.00
2016. október 31-én, hétfőn 7.00–20.00
2016. november 1-jén, kedden 7.00–20.00

A temetőbe 4 kapun keresztül lehet belépni a fenti októberi és novemberi napokon. Kérik, hogy ezeken a napokon 20.00 óráig hagyják el a temető területét. Amennyiben ez nem történik meg, ezen időpont után már csak a Pazonyi úti teherportánál lehet elhagyni a temető területét, ahol 24 órás portaszolgálat van.

2016. november 2-án, szerdán 7.00–17.00

Gondnoksági ügyelet, nyitvatartás:

2016. október 29-én, szombaton 7.30–16.00 – ügyelet
2016. október 30-án, vasárnap 7.30–16.00 – ügyelet
2016. október 31-én, hétfőn 7.30–16.00 – ügyelet
2016. november 1-jén, kedden 7.30–17.00 – ügyelet

Ügyeleti időben a gondnokságon lehetőség lesz – a sírhely felett rendelkezők (!) vagy írásbeli meghatalmazottjaik számára – sírhely-újraváltásra, a temetőlátogatók részéről pedig felvilágosítás kérhető sírhellyel kapcsolatban.

Szolgáltatóirodai ügyelet, nyitvatartás:

2016. október 31-én, hétfőn 7.30–16.00 – ügyelet
2016. november 1-jén, kedden 7.30–17.00 – ügyelet

Bruszel Dóra

 


 

Sírhely-újraváltások díjtételei:

1 személyes sírhely a régi parcellarészben
(1–50. parcellák) 23 000 Ft + áfa = 29 210 Ft
2 személyes sírhely a régi parcellarészben
(1–50. parcellák) 46 000 Ft + áfa = 58 420 Ft
1 személyes sírhely az új parcellarészben
(U-s parcellák) 19 500 Ft + áfa = 24 765 Ft
2 személyes sírhely az új parcellarészben
(U-s parcellák) 39 000 Ft + áfa = 49530 Ft
2 személyes urnafülke 17 000 Ft + áfa = 21 590 Ft
4 személyes urnafülke 34 000 Ft + áfa = 43 180 Ft

A sírhelyet az válthatja újra, akinek a sírhely felett rendelkezési joga van vagy az ő meghatalmazottja (írásbeli meghatalmazás szükséges) a meghatalmazó nevére. Az újraváltáshoz személyi igazolványra és lakcímkártyára is szükség van.