Elhunyt Soltész József, a városüzemeltető cég korábbi vezetője – Búcsú Soltész Józseftől

Búcsú Soltész Józseftől (1946–2020)

Elhunyt Soltész József, a városüzemeltető cég korábbi vezetője. Az alábbiakban két búcsúzó gondolatsort is közreadunk a hosszú ideig igazgatóként dolgozó, a közéletből is jól ismert személyiség életútját méltatva.

 

NYÍRVV Nonprofit Kft.:

A NYÍRVV Nonprofit Kft. vezetése és minden dolgozója fájó szívvel és megrendülten búcsúzik a 2020. szeptember 8-án elhunyt egykori igazgatójától, Soltész Józseftől. Ő volt az, aki 1985-től nyugdíjba vonulásáig több mint 20 évig vezette a városüzemeltetésért felelős céget, ő fektette le a városüzemeltetés alapjait Nyíregyházán. Ugyan már több mint 15 év telt el a nyugdíjba vonulása óta, de mindig kapcsolatban maradt Társaságunkkal, tapasztalatára, tanácsaira számíthattunk. Ő volt a nagybetűs vezető, aki mindig segítette a kollégái munkáját, mindig lehetett rá számítani és mindent megtett azért, hogy a dolgozók a legjobb körülmények között végezhessék munkájukat. A mai napig a Társaságunknál dolgozó kollégák, akiknek megadatott, hogy együtt dolgozhattak vele, hálás szívvel gondolnak rá és mindig megőrzik őt emlékükben.

Csabai Lászlóné, volt polgármester és Jeszenszki András önkormányzati képviselő:

Sajnos ismét búcsúznunk kell!

Egy olyan városszerte ismert és tisztelt lokálpatrióta szakembertől, közéleti szereplőtől, baráttól búcsúzunk, aki több évtizedig részese volt Nyíregyháza működtetésének, fejlesztésének.

Soltész József háromgyerekes gazdálkodó családból indult. Innen hozta a kétkezi munka tiszteletét és azt a hitet, hogy tehetséggel, tanulással előre lehet jutni. Lakatosként kezdett dolgozni, majd a konzervgyár adott számára lehetőséget munkára és tanulásra. Technikus végzettséget, majd gépészmérnöki és műszaki tanári diplomát szerzett. A szorgalmas munka és tanulás eredményeként később ő lett az energetikai vezető. Ez a gyár nemcsak munkahely, hanem közösség is volt. A háromezer fős üzemben jól hangzott „Soltész Jóska” neve. Ismerték, szerették, igazi motorja volt a közösségnek.

A nyolcvanas évek elején politikai munkatársként Nyíregyháza gazdaságával, iparfejlesztéssel foglalkozott. Segítette az új vállalkozási formákat.

A Nyíregyházi Városüzemeltetési Vállalatnál 1985-ben igazgatói megbízást kapott. Ezt a feladatot nyugdíjba vonulásáig látta el. Az ő működési idején a cég felelt az utak, parkok állapotáért, a város világításáért, a hulladékgazdálkodásért, a fürdők fejlesztéséért és a köztisztaságért. Több milliárd forinttal gazdálkodott takarékosan és megbízhatóan. Tisztessége megkérdőjelezhetetlen volt, sokszor kapott számára kecsegtető ajánlatot, de ő mindig a városlakók szolgálatát, érdekeit tartotta a legfontosabbnak.

Korrekt kapcsolatot alakított ki az önkormányzattal, a képviselőkkel, a helyi vállalkozókkal. Fontosnak tartotta a városlakókkal a közvetlen napi kapcsolatot, az egyeztetést. Munkatársait megbecsülte, számára a kukásautón dolgozó ugyanolyan értékes volt, mint bárki más. Követelt, de ha szükséges volt, segített.

Az országban elsők között teremtette meg a korszerű városüzemeltetést és hulladékgazdálkodást. Munkáját dicsérte a sok Virágos Magyarországért díj, és hogy több nagyváros számára minta volt a nyíregyházi működés.

Nyugdíjba vonulása alkalmából a Magyar Köztársaság elnökétől érdemes és eredményes munkája elismeréseként a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt Kitüntetést kapta.

Munkájának eredménye ott van a város minden részében, és emléke megmarad a nyíregyházi emberek, a családtagok, a barátok, a partnerek és a munkatársak szívében.