Fehérgyarmati Járási Ügyészség : 2 év börtön a román embercsempésznek
Fotó: Illusztráció

A Fehérgyarmati Járási Ügyészség 30 napon belül bíróság elé állította azt a letartóztatásban lévő román sofőrt, aki idén augusztusban, érvényes útiokmányok nélkül, 300 Euróért akart egy román családot Franciaországba csempészni.

A 30 éves román férfi 2020. augusztus 18-án a romániai Beszterce városában megállapodott honfitársával, hogy őt és két – 10 és 11 éves - gyermekét, családegyesítés miatt személygépkocsival Romániából Franciaországba szállítja, ahol már várta őket a férfi felesége.

Mivel az utasok nem rendelkeztek érvényes úti okmányokkal, a vádlott őket Zajta község határába vitte azért, hogy ott a román-magyar zöldhatáron, gyalogosan lépjenek be Magyarország területére. Eközben a sofőr a csomagokkal a csengersimai közúti határátkelőhelyen szabályosan jött az országba, majd Zajtára ment, hogy a családot a gépjárműbe ismét felvegye.

A határrendészek azonban a községben először a férfit és két gyermekét, majd a nemsokára személygépkocsival megérkező vádlottat is igazoltatták, majd a sofőrt őrizetbe vették, a családdal szemben pedig idegenrendészeti eljárást indítottak.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő román férfit – gyorsított eljárásban - embercsempészés bűntettének minősített esete miatt bíróság elé állította. A Fehérgyarmati Járásbíróság a vádlottal szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, valamint - ügyészi indítványra - elkobozta a csempészethez használt személygépkocsit, és a viteldíj előlegeként átvett 50 eurót is. Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért fellebbezett.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség