Élettörténetek – Tizenhét szerző írása jelent meg a kötetben

Élettörténetek – Tizenhét szerző írása jelent meg a kötetben

Közeledett a karácsony... A tavalyi szaloncukor papírját mindig elraktuk. Kis kenyér darabokat belecsomagoltunk és felakasztottuk a fára. Még kis félig égett gyertyák is előkerültek.

– olvasom Görömbei Péterné sorait az Élettörténetek kötetben. Egyesek mosolyognak a régi világ emlékein, másoknak utat mutathat a mai csillogó világban. A nagymama, dédi és üknagymama, Irénke néni megírta már gyerekkorát az 50-es évekig, majd azt, amikor a háború végén bejöttek az oroszok, és fogságban rekedt édesapja nélkül próbálták életüket megszervezni az édesanyával. Aztán jött a fészekrakás emléke.

Azt vettem észre magamon, hogy 70 év után jöttek az emlékek, addig nem nagyon foglalkoztam a múltammal, és érdekes, ahogy öregszik az ember mindig-mindig visszajön egy-egy életkép, és amikor megjelentek ezek az írásra felszólítások, a pályázatok, ezek ez életképek visszajöttek belém. Most a harmadik pályázaton a fészekrakás emléke jelent meg.

A sátoraljaújhelyi születésű Ildikó, abaújszántói férjével, Dr. Orosz Tóth Miklóssal került Nyíregyházára. Még debreceni lakosokként gyakran átutaztak a városon, ha családlátogatóba indultak.

További képekért kattintson a fotóra!

A 2017-es pályázaton I. díjjal jutalmazott szerző emlékszik még a 10 percen túl is zárva tartható Debreceni úti sorompóra, és a nagyon is kisvárosias bevezető utakra. Nem számított, mert jöttek nagyot tenni Nyíregyházára.

A férjemet főorvosnak hívták ide Nyíregyházára, mert abban az időben elég rossz paraméterei voltak a szülészetnek, segíteni kellett a csecsemőgondozás körül is. Hogy tegye rendbe Nyíregyházát, azért hozta Vágvölgyi főorvos úr, meg Magyar János városi főorvos ide. Én pedig a MÁV- nál voltam üzemorvos meg belgyógyász.

Sokan, sokféleképpen élték meg a múltat. Élethelyzete szerint nyilván mindenkinek más volt a viszonya a világhoz. A szakavatott zsűri által kötetbe válogatott írások így aztán hiteles képet adnak az elmúlt évtizedekről.

További képekért kattintson a fotóra!

Ez egy nagyon sikeres pályázat, amit az Idősügyi Tanáccsal 2015 óta minden évben kiírunk. Ez a kötet a 2017-es pályázat nyertes írásait tartalmazza. Azt tartom fontosnak, hogy megmozdította elsősorban a nyugdíjasokat, akik megírták élettörténetük egy-egy részét, ami a város története is. Konkrét eseményeket, személyeket is megírtak. Azért fontos, mert ez egy kordokumentum, amit nem csak a szűkebb család vagy ismeretségi kör olvas, hanem olvashat egész Nyíregyháza, mert ezekből a kötetekből eljuttatunk példányokat iskoláknak, könyvtáraknak.

– nyilatkozta Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Ahogy a kötet előszavában is megjelent, bármilyen is volt a régiek élete, a pozitív emberi érzelmek által mindig tudott örülni, szeretni, nevetni és persze bánkódni is. Legyen ez tanulság a fiatalok számára!

Már megjelent az Idősügyi Tanács újabb pályázata, így a következő esztendőkben újabb és újabb történeteket olvashatunk városunk múltjából.

Díjazottak:

A díjazott pályművek:
Dr. Orosz Tóth Miklósné: Meséld el nekem…(családfakutatás) – 1. helyezett
Fintor Károlyné: Libatereléstől a tour de Szabolcsig – 2. helyezett
Deményfalvi Károly: Meséld el nekem… - 3. helyezett (megosztva)
Dombóvári István: Mesélj nekünk papa! – 3. helyezett (megosztva)

Különdíjat érdemeltek ki:
Földesi Sándor: Pálfordulás
Telepóczkyné Farkas Márta: A kertvárosi Fészek utca története
Dr. Dolinay Tamás: Meséld el nekem…
Babicz Pálné: Gyermekkorom tanyavilága
Jászainé Kosztik Lídia: A gépírás és gyorsírás szeretete

 

 

Szerző: Matyasovszki Edit