Életmentő érzékelő – Több esetben is megakadályozta a tragédiát!

Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, vagy ki sem építik, ami roppant veszélyes. A gázüzemű vízmelegítő, vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk, de a szén-monoxid-mérgezés több légmozgást előidéző épületgépészeti berendezés együttes használata miatt is kialakulhat.

A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében.

Ha az épület minimális légáteresztő képességű nyílászárókkal van felszerelve, ezek a berendezések együtt működtetése is képes megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, ami ideális a szén-monoxid-keletkezésének. A kandallók kéményei ugyanilyen hatást fejtenek ki a gázzal üzemelő berendezések kéményeire.

Egy lakásban tehát ezen épületgépészeti berendezéseket összességében, rendszerként kell kezelnünk. 

A szén-monoxid érzékelők karbantartása is fontos, így a gyártó által előírt érzékelő tisztítása és az elem ellenőrzése elengedhetetlen a biztonságos működéshez.

A készülék elhelyezése a kazán közelében, vagy abban a helyiségben ajánlott, ahol a legtöbbet tartózkodunk, ott is a légzési magasság felett értendő, hiszen a gyilkos gáz fentről lefele telíti a helyiségeket, így tud időben riasztani minket a veszély kialakulásáról.


Szoboszlai Tibor