Életmentés defibrillátorokkal

– Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás – hirtelen szívhalál – miatt következik be, amely körülbelül 25 000 ember halálát okozza évente. A szívmegállás utáni, mintegy 3–5 percen belül gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva azonban még meg lehet menteni az eseményt elszenvedő életét – tájékoztatta lapunkat Csikós Péter.

Szakszerű segítség

– Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. A keringésmegállás bárhol előfordulhat, mégis a legtöbb esetben a betegek otthonukban, hozzátartozóik előtt szenvedik el a szívmegállást. Az időben elkezdett hatékony laikus újraélesztéssel a túlélés esélye megháromszorozható, így a szakszerű segítség megérkezéséig ezzel minden tőlünk telhetőt megtehetünk, hogy a szív „újraindítható” állapotba kerüljön – hívta fel a figyelmet az igazgató. Az újraélesztés fontossága (defibrillátor használata és a segítő laikus személy szaktudása) abban rejlik, hogy körülbelül 70 százalékban ezek az emberek megmenthetőek lennének!
Csikós Péter hozzátette, defibrillátorok kihelyezésével, az esetlegesen hirtelen kialakuló szívhalált szeretné megelőzni a ’Gondoskodó’ Önkormányzat. Ezzel azonban minden esetben együtt jár a megfelelő laikusok képzése, oktatása is, amit a városunkba kihelyezett defibrillátorok mellé biztosít is az önkormányzat. Az oktatás ellenőrzött keretek között, megfelelő oktatókkal és eszközökkel történik, 8 órában.


Jelenleg Nyíregyházán a következő helyeken van kihelyezett defibrillátor (az épületen matrica is jelzi):
Bem József Általános Iskola, Epreskert utca 10.; Inczédy György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium; Kis SZTK, Szent István utca 14.; Központi Orvosi Ügyelet; Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete; Nyíregyházi Állatpark; Nyíregyházi Főiskola; Orvosi rendelő, Ferenc körút 4/A; Orvosi rendelő, Körte utca 16.; Orvosi rendelő, Ungvár sétány 37.; Orvosi rendelő, Szent István utca 10.; Polgármesteri Hivatal, Nyíregyháza; START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft.; Sóstói Parkfürdő, Nyíregyháza; Vasútállomás; Orvosi rendelő, Vay Ádám körút 7.; Városi Stadion; Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium; FILO Sportegyesület, Lapály u. 2-4-6.; Kodály Zoltán Általános Iskola, Vay Á. krt. 18.; Móricz Zsigmond Színház.

Újraélesztési tanfolyamok

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezésében rendszeresen 2 órás újraélesztési tanfolyamot tartanak az érdeklődők számára az orvosi ügyelet épületében. Az újraélesztési tanfolyamra előzetes telefonos bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket szerdánként 14 és 16 óra között a Központi Orvosi Ügyeleten, a Szent István utca 70. szám alatt. Bejelentkezni: a 06-42/402-377-es telefonszámon lehet.