Életet menthet az adomány – Adomány a gyermekosztálynak

5 millió 400 ezer forinttal segíti a gyógyítást a Jósa András kórház gyermekosztályán a Kerekes Kft. és a Privát Élelmiszer üzletlánc adománya. A kereskedelmi partnerek összesen 17 millió forinttal támogatnak hét megyei kórházat. A Nyíregyházán eddig is használatos EKG és 24 órás vérnyomásmérő készülék sok éve szolgálja a gyógyítást. A Beteg Gyermekekért Alapítvány javára most felajánlott hordozható és kompakt eszközök jelentősen rövidítik a várakozási időt, és segítik a korai diagnózist.

Futótűzként terjedt a lesújtó hír a napokban, hogy egy iskolás fiú a tanítás előtt kidőlt a padból, és életét vesztette. A Jósa András kórház gyermekosztályának ajándékozott eszközök segítenek abban, hogy idejekorán kiszűrjék a fiatalkori szívbetegségeket, kezeljék, és ne következzenek be újabb tragédiák. Három eszközt, egy precíz és egy általános EKG-t, illetve egy folyamatos, 24 órás vérnyomásmérőt kértek az orvosok a gyermekkardiológia és a gyermek sürgősségi osztály műszerei mellé.

„Az EKG készülékek azért szükségesek, hogy ki tudunk szűrni olyan veleszületett szív-ingerképzési és -ingervezetési zavarokat, amelyek esetleg gyógyszeres kezelést vagy eszközös beavatkozást igényelnek. Ezzel életeket is tudunk menteni, ha ezt időben felfedezzük, és megelőzünk tragikus kimenetelű eseteket. A vérnyomásmérő, ami a magas vérnyomás betegség igazolására szolgál, kiegészítő készülékünk lesz, mert kettő van, de hosszú az előjegyzési idő, 2 hónap körül van. Így ezt 3–4 hétre le tudjuk majd szorítani” – tájékoztatott dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának vezető főorvosa.

Keletről rendelte meg a két adományozó a jó minőségű orvosi eszközöket, de sajnos késik a szállítás, így csak az adomány összegéről szóló táblával érkeztek a kórházba, így ez is felkerül az adományfalra. A társaság a nyolc megyében működő kiskereskedelmi partnerektől forgalomarányosan vette át a felajánlásokat.

„A Kerekes Kft. és a Privát Élelmiszer üzletlánc közösen a nyíregyházi kórház számára több mint 5 millió forint értékű adományt gyűjtött. A nyíregyházi kórházon kívül további 7 megyei kórháznak, 17 millió forint értékű eszközt adunk. Mindezt a kórházakkal egyeztetve szereztük be, majd szállítás után, 1–2 héten belül átadjuk” – nyilatkozta az adományozók képviselője, Kerekes Tibor, a Kerekes Kft. beszerzési vezetője.

A magas vérnyomást már gyermekkorban kell kezelni, és akkor megelőzhető a felnőttkori súlyos szívkoszorúér vagy agyi érbetegségek katasztrofális kimenetele.

„A szívkoszorúér szerzett szűkülete nagyon ritka, de a veleszületett szívkoszorúér betegségek léteznek. A szív egyéb rendellenességeit – főleg az említett ritmuszavarok –, évente 10–15 esetben tudjuk felfedezni. A magas vérnyomás sajnos egyre inkább gyakori. A testtömegtöbblet, tehát a kövérség, a gyerekek mozgáshiánya előidézi ezt, és gyakran látjuk. Egy héten általában 10–15 gyerek jelentkezik magas vérnyomás betegség gyanújával, és hetente 1-2 magas vérnyomásos beteget ki tudunk szűrni” – mondta a főorvos.

Ahogy a főorvos fogalmaz, nem feltétlenül jelentkeznek a gyermekkori magas vérnyomás tünetei, gyakran csak rutinszerű vizsgálat során derül ki a betegség.