Élet a Covid alatt és részben után, ez volt a mottója a vállalkozói egyesület estjének
Fotó: Trifonov Éva

Élet a Covid alatt és részben után – ez volt a mottója a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület újabb estjének. A nyertes pályázat keretében tartott workshopon helyi, ismert cégek vezető személyiségeit kérdezték arról, hogyan igyekeztek megoldani a koronavírus-világjárvány okozta kihívásokat. A rendezvény külsős vendégek részvételével, Márton-napi libavacsorával zárult a Korona Hallban.

 

NYHApp-os felvezetés

– Ingyenesen letölthető mindkét helyről, tehát az App Store-ból és a Google Play áruházból, s mindenki számára egy nagyon egyszerű regisztrációval elénk tárul Nyíregyháza... – a város digitális világába kalauzolta el a rendezvény résztvevőit felvezetésként Petró Árpád, a NYÍRVV ügyvezetője, hiszen az önkormányzati városüzemeltető cég menedzseli azt a minden telefonkészülékre kifejlesztett applikációt, a Nyíregyháza App-ot, melynek rengeteg felhasználói előnye van, s már több mint hatezren töltötték le eddig.

Talkshow helyi vállalkozókkal

Az egyesület workshopjának fókuszában azonban egy talkshow-szerű beszélgetés állt, melyen ezúttal nem távolról érkező szakértő-díszvendégek, hanem magas szinten jegyzett helyi cégek ismert személyiségei vettek részt. – Úgy gondoltuk, a sok külső vendég után be kellene mutatni azokat a tagjainkat is, akik már régóta vállalkozók és olyan tevékenységet végeznek, olyan eredményeket értek el, amiről be kell számolni a vállalkozók előtt – fogalmazott Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke.

A Startnál is próbálnak igazodni

A főszereplők saját történetük megosztása mellett arról is vallottak, milyen helyzeteket teremtett számukra a Covid-időszak. A Start vezérigazgatója például egyetért a kormány azon intézkedésével, hogy a cégeknél a vezetők is dönthetnek bizonyos védekezési kérdésekben, hiszen náluk például közel ezer munkavállaló dolgozik – eltérő munkakörökben. – Teljesen más intézkedést kell hozni, ahol csoportban dolgoznak, 50–80 centire egymástól, és teljesen mást arra az éjjeliőrre, aki hajnal fél kettőkor körbesétálja a telepet, s még a kutya is alszik... Ehhez igazodtunk mi is. Ami nehéz, hogy teljesítenünk kell bizonyos szerződéseket és időnként reggel kapunk arról híreket, hogy fekete zászlót kell kitenni, vagy arról, hogy az aznapi munkába jövetelnél hány olyan munkavállaló van, aki a helyzet miatt nem tudott munkába állni. Állandó napi intézkedések történnek, de jól próbálunk igazodni – részletezte Balogh Zoltán, a Start Rehabilitációs Közhasznú Kft. vezérigazgatója. Majd hozzátette, egyrészt könnyebb a helyzetük, hiszen nagy cégként sok munkavállalóval dolgoznak, de annyival nehezebb is, hogy például a nyomdai gépmestert nem tudják helyettesíteni a nappali munkással.

Tervszerűség a Marso Kft.-nél

Az idén harmincéves jubileumát ünneplő Marso Kft. nyíregyházi központtal már több országban is dolgozik, s mint másnak, nekik sem könnyű a járvány miatt, hiszen sokkal tudatosabban kell a mindenapjaikat elkezdeni. A cég egyik második generációs vezetője stábunknak elmondta, ha eddig például három napra gondolkoztak előre, akkor most fél évvel kell, ami még nehezebb, mert rengeteg kiszámíthatatlan körülmény van, de mégis ezt tartja életben a működést. – A tervszerűség az, ami nekünk sokat segített. Ahogy az első esetek felbukkantak, s a korlátozások napvilágot láttak, egy-két napon belül kész voltunk a mínusz 20%-os válságtervünkkel, ahol a gazdasági érdekeinket háttérbe sorolva dolgozóink egészségét vettük előre. A változó költségeinkből, a halasztható beruházásainkból vettünk visszább. Ez meghozta az eredményét, mert a nyolcadik hónap végére az eredeti tervre vissza tudtunk térni, s egy minimális növekedéssel zártuk a 2020-as évet, hasonló trendek vannak az idén is – tekintett előre is Márkus Tibor, a Marso Kft. résztulajdonosa.

Egyben maradtak, egyből kezdtek a Hotel Koronában

A rendezvénynek a Korona Hall adott helyet, ami a patinás, immár 126 éves Hotel Korona emeleti díszterme, melynek átalakítása épp a világjárvány időszakában történt. A tulajdonos azt mondja, nem álltak le, és kihasználva a kormányzati segítséget, felkészülten várták a nyitást. – Egyben maradtunk hál’ Istennek. Kormányunk segítségével 70%-os nettó bértámogatást lehetett igénybe venni hat hónapig, így nem kellett elküldeni egyetlenegy dolgozót sem. Miután a szállodai részt nem kellett bezárni, az a maradék kis 30%-ot hozzá tudta pótolni. Úgyhogy amikor újranyitás volt, akkor egyből tudtunk kezdeni – jelezte Nádasdi István, a Zefirusz Korona Kft. tulajdonosa.

Libavacsorás zárás, decemberi folytatás

A csütörtöki rendezvény Márton-nap alkalmából libavacsorával zárult, a városi nívódíjjal kitüntetett Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület legközelebb december 8-án találkozik egy újabb társasági esemény keretében.

Kapcsolódó galéria

Vállalkozói est 2021_11_18